The Phantom of the Opera (1925), stomme film, orgel (Joost Langeveld) en sopraan (Catharina Jansen)

The Phantom of the Opera (1925), stomme film, orgel (Joost Langeveld) en sopraan (Catharina Jansen)

The Phantom of the Opera (1925)

Beleef in de Edesche Concertzaal de filmklassieker The Phantom of the Opera (1925) zoals u nog niet eerder meemaakte... De film vertelt het spannende verhaal van een mysterieuze, mismaakte man die in de catacomben van de imposante Parijse Opéra woont en daar een eigen wereld creëert. Regelmatig waagt hij zich in het operagebouw. Alle theaterdirecteuren, regisseurs en artiesten zijn zich van zijn aanwezigheid bewust en bestempelen hem als Spook. Pas als hij een hopeloze liefde opvat voor de zangeres Christine, probeert hij haar voor zich te winnen en haar mee te voeren naar zijn rijk.Toelichting
Het verhaal, ontleend aan een roman van Gaston Leroux, kreeg grote bekendheid door de musical van Andrew Lloyd Webber uit 1986. Maar de eerste verfilming uit 1925 was destijds ook al zeer beroemd, zo niet berucht vanwege bepaalde scènes, die het publiek zwaar shockeerden. Het was tegelijk een van de duurste filmproducties uit de twintiger jaren. Dit had te maken met het zeer uitgebreide en natuurgetrouwe decor, dat in talloze latere films is hergebruikt. (lees de toelichting)

Joost Langeveld

Organist Joost Langeveld voorziet deze beroemde griezelfilm van Ruper Julian van live improvisaties op het Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal. Met zijn verschillende registers en klankmogelijkheden, is dit orgel bij uitstek geschikt om de sfeer en gebeurtenissen in de stomme film te ondersteunen. Speciaal voor dit concert neemt Joost Langeveld sopraan Catharina Jansen mee. Zij zingt muziek van de zangeres in de film.

De afgelopen jaren heeft Joost Langeveld zich gespecialiseerd in het begeleiden van stomme film. Als rasechte improvisator won hij twee maal de eerste prijs op het Internationale Orgelimprovisatieconcours in Haarlem. Ook is Joost Langeveld als organist verbonden aan de Nijmeegse Stevenskerk.


"Ik wil graag mensen bereiken"
Om een nieuw publiek voor orgelmuziek aan te boren combineerde hij vaak orgelspel met andere takken van kunst. Het indrukwekkendste concert maakte Joost mee tijdens het Dark Night Festival in Tivoli. “Dat was een festival voor gothic liefhebbers waar ze de eerste Draculafilm vertoonden: Nosferatu (1922). De kerk zat vol gothic jongeren in zwarte kleren en een handvol orgelliefhebbers. Het mooie hieraan was dat mensen die anders nooit naar een orgelconcert zouden gaan, juist naar dit concert kwamen.”
(Interview Joost Langeveld, lees dit interview.)
Bekijk hieronder de originele filmbeelden van The Phantom of the Opera.improvisaties Charles Gounod Edesche OrgelRecitals Ypma-orgel Phantom of the Opera stomme film Orgel sopraan Ruper Julian zwijgende film
vrijdag 4 maart 2016, 20:00 uur

Beleef in de Edesche Concertzaal de filmklassieker The Phantom of the Opera uit 1925 op unieke wijze... met griezelig orgel en bijbehorend sopraangeluid... Organist Joost Langeveld voorziet deze beroemde griezelfilm van Ruper Julian van live improvisaties op het kleurrijke Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal. Sopraan Catharina Jansen neemt de rol van zangeres voor haar rekening.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 4 maart 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer