Anna Fedorova & Mirovia Quartet - Kroonjuwelen uit de kamermuziek

Anna Fedorova & Mirovia Quartet - Kroonjuwelen uit de kamermuziek


Meesterlijke pianokwintetten

Het creëren van meesterwerken gaat niet zonder slag op stoot. Brahms en Dvorák wisten er alles van. Om deze twee parels uit het kamermuziekrepertoire te kunnen componeren moesten Brahms en Dvorák diep gaan.

Johannes Brahms

De meeste componisten in de negentiende eeuw schreven vaak maar één pianokwintet. Vaak kostte dat nog veel moeite ook. Brahms bijvoorbeeld begon zijn opus 34 als strijkkwintet. Ontevreden over het resultaat bewerkte hij het vervolgens tot een sonate voor twee piano's. Nog steeds bevredigde het eindresultaat niet. Pas toen Brahms het stuk tot pianokwintet herschreef viel alles op zijn plaats.


Antonín Dvorák

Antonín Dvorák moet hetzelfde hebben ervaren bij het componeren van zijn Pianokwintet op. 81. Aanvankelijk begon het met wat correcties van een eerder Pianokwintet op. 5. Maar blijkbaar was er zoveel te versleutelen dat het op een totaal nieuwe compositie uitliep. Naast de Negende Symfonie behoort dit pianokwintet tot het beste dat Dvorák componeerde. Hiervoor putte hij ruimhartig uit de Tsjechische volksmuziek, zoals in het tweede en derde deel. Het leverde een van Dvoráks hartstochtelijkste composities op.


Verliefd op Dvoráks pianokwintet
Met de pianokwintetten van Dvorák en Brahms bekroont Fedorova haar tijd als artist in residence van de Edesche Concertzaal met een grande finale: “Het zijn beide prachtige, romantische kwintetten. Zeker Dvoráks pianokwintet is er één waar ik verliefd op word. Ik speelde het nog maar één keer eerder voor publiek.
(Interview Anna Fedorova, lees dit interview.)


Anna Fedorova

Pianiste Anna Fedorova verovert in hoog tempo de wereld. Inmiddels staan er veertien concoursen op haar naam en speelt ze wereldwijd voor uitverkochte zalen, waaronder Het Concertgebouw. En op YouTube is ze met meer dan 6,5 miljoen views één van de best bekeken klassieke musici. In de Edesche Concertzaal vlamt Anna achter de Bösendorfer Imperial. 


Mirovia Quartet

Speciaal voor dit slotconcert neemt Anna Fedorova het Mirovia Quartet mee. Dit splinternieuwe strijkkwartet is een ensemble waarin jeugd, talent, artistieke visie en een bijzonder internationaal karakter (de vier musici werden in vier verschillende landen geboren) samensmelten tot een uniek en uiterst muzikaal geheel. Hoewel het Mirovia Quartet nog meer drie jaar bestaat, speelden de vier dames in 2014 op speciaal verzoek van meestervioliste Janine Jansen tijdens haar Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.  


Het Mirovia Quartet bestaat uit:

Maria Milstein, viool

Rada Ovcharova, viool

Luca Bognár, altviool

Ketevan Roinishvili, cello

Beluister hier Brahms' Pianokwintet in f, op. 34


Antonin Dvorak Johannes Brahms Bösendorfer Imperial 290 piano vleugel Kamermuziek pianokwintetten strijkkwartet viool altviool cello
zaterdag 19 maart 2016, 20:00 uur

Beleef twee kroonjuwelen uit de kamermuziek! Dvorák en Brahms schreven misschien wel de mooiste pianokwintetten van de hele negentiende eeuw. Prachtige stukken die een toegewijde uitvoering verdienen. Met Anna Fedorova en het Mirovia Quartet zit dat helemaal goed, de vijf dames profileren zich op uitzonderlijk hoog niveau op de internationale concertpodia.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 19 maart 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer