Domorganist Jan Hage speelt orgelwerken uit de Late Romantiek

Domorganist Jan Hage speelt orgelwerken uit de Late Romantiek

Het programma bevat onder meer:

Mendelssohn - Variations sérieuses, op. 54 (arr. Reitze Smits)

Reger - 9 Stücke, op. 129 (selectie)

Karg-Elert - Harmonies du soir, op. 72, nr. 1

Saint- Saëns - 'De Zwaan'; Preludium en fuga in Es, op. 99, nr. 2

R. Hol - Preludium en fuga in c 

Hage - Improvisatie


Jan Hage

Jan Hage is een van de avontuurlijkste Nederlandse organisten. In binnen- en buitenland krijgt hij lovende recensies voor zijn fabuleuze spel en verrassende programma’s. In Ede speelt hij muziek die grotendeels uit dezelfde tijd dateert als het Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal. Met zijn fenomenale orgelspel won Jan Hage eerste prijzen tijdens concoursen te Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers. In 2006 werd hij in Parijs onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek. Jan Hage is daar zelf nogal laconiek onder: "Eigenlijk ben ik heel allround, ik speel net zo goed ook Duitse muziek. Maar ja, die zijn minder nationalistisch en hebben geen prijzen…” Sinds vier jaar is hij nu organist aan de Dom. Een prestigieuze plek vergelijkbaar met die aan de Haarlemse Bavo of de Sint Jan in Den Bosch.


Jan Hage zit vol verrassingen
"Er wordt veel teruggekeken, maar hedendaagse muziek is juist een uiting van onze tijd en cultuur. Je krijgt er alleen geen volle kerken mee, daarom probeer ik altijd te zorgen voor verrassende elementen. In de Edesche Concertzaal speel ik kleine stukken die ik heel mooi vind, maar die je niet vaak hoort. Ze passen bij het orgel in Ede."
(Interview Jan Hage, lees dit interview.)


'De zwaan' van Saint-Saëns

Als je 'De Zwaan' hoort, zie je de statige, ietwat droefgeestige vogels haast door het water glijden. 'Le Cygne' (De Zwaan) behoort zonder twijfel tot Saint-Saëns' bekendste composities. Saint-Saëns componeerde het als onderdeel van de suite Carnaval des animeaux (Carnaval der dieren). Hoewel hij het stuk afdeed als gelegenheidsmuziek, is het nog altijd ongekend populair. Voor iedere instrumentcombinatie is er in de loop van de tijd wel een bewerking van gemaakt. Vanavond hoort u de versie voor orgel.

Max Reger en Sigfrid Karg-Elert

Max Reger en Sigfrid Karg-Elert waren Duitse tijdgenoten van Saint-Saëns. Bovendien waren het, anders dan Saint-Saëns, ook echte orgelcomponisten. Beiden waren van grote betekenis voor de ontwikkeling van de orgelmuziek. Zo werd Regers stijl beïnvloed door Bach, Beethoven, Brahms en Wagner. Ook voor Karg-Elert vormde de Duitse muziek het uitgangspunt, maar gaandeweg ontwikkelde hij een scherpe neus voor de nieuwe Franse muziek à la Debussy. Franse titels en een impressionistische inslag waren het resultaat.

Richard Hol

En Richard Hol? Hij is de oudste componist op het programma. Tijdens zijn leven betekende hij veel voor het Utrechtse muziekleven. Zo was hij van 1869-1888 organist van de Domkerk en daarmee is hij een verre voorganger van de huidige Dom-organist Jan Hage.
Orgelrecital Edesche OrgelRecitals Orgel Richard Hol Sigfrid Karg-Elert Max Reger Camille Saint-Saëns Ypma-orgel improvisatie Nederlandse muziek
vrijdag 6 november 2015, 20:00 uur

De bekende Utrechtse Domorganist Jan Hage speelt orgelwerken uit de Late Romantiek, waarbij Duitse, Franse en Nederlandse invloeden samenkomen. 'De Zwaan' van Camille Saint-Saëns, maar ook de muziek van Max Reger en Karg-Elert komen uitstekend tot hun recht op het uit dezelfde tijd stammende Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 6 november 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer