Brahms - Vioolsonates en Klavierstücke - Cecile Huijnen (viool) & Hans Eijsackers (piano)

Brahms - Vioolsonates en Klavierstücke - Cecile Huijnen (viool) & Hans Eijsackers (piano)

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Programma:

J. Brahms - Vioolsonate nr. 2, op. 100 'Thun'

J. Brahms - 6 Klavierstücke, op. 118

J. Brahms - Vioolsonate nr. 1, op. 78 'Regensonate'


Johannes Brahms

'Houdt u van Brahms?', zo luidt de titel van de beroemde bestseller van Françoise Sagan. Het zou ook de titel van dit concert kunnen zijn, want een mooiere kennismaking met Brahms’ kamermuziek is nauwelijks denkbaar. Elk van de twee gespeelde Vioolsonates is een muzikale wereld op zichzelf. Hetzelfde geldt voor de '6 Klavierstücke', waarin Brahms weemoedig lijkt terug te kijken op zijn rijke leven. 


Eerste Vioolsonate 'Regensonate'

Zoals zo vaak componeerde Johannes Brahms graag tijdens zijn vakanties. In de zomer van 1877 verbleef hij in het dorpje Pörtschach aan de Wörthersee in Oostenrijks Carintië. Het bleek een vruchtbare zomer, want niet alleen het wereldberoemde 'Vioolconcert' ontstond er, ook zag Brahms' 'Eerste Vioolsonate' er het licht. Op het eerste gehoor hebben de stukken weinig met elkaar te maken, maar het lijkt erop dat het prachtige 'Adagio' uit de vioolsonate oorspronkelijk voor het 'Vioolconcert' was bedoeld. De bijnaam 'Regensonate' dankt het stuk aan het laatste deel, waarin Brahms verwijst naar de melodie van zijn 'Regenlied.


Tweede Vioolsonate 'Thun'

Ook Brahms' 'Tweede Vioolsonate' ontstond tijdens een vakantie, ditmaal in Thun in Zwitserland. Het stuk behoort tot Brahms' vredigste composities. In ieder geval werkte de natuur bijzonder inspirerend. "De omgeving was zó vol melodieën, dat je moest uitkijken om er niet op te gaan staan", merkte de componist quasi ironisch op. En vol melodieën zit die 'Tweede Vioolsonate'. Zelfs Wagner kijkt hier en daar om de hoek. Hoewel beide componisten nogal eens tegen elkaar werden uitgespeeld, was Brahms een vurig bewonderaar van Wagners muziek. De eerste tonen van de 'Tweede Vioolsonate' lijken dan ook verdacht veel op een beroemd lied uit Wagners opera 'Die Meistersinger von Nürnberg'. Brahms op zijn best!


Toelichting
De omgeving was zó vol melodieën, dat je moest uitkijken om er niet op te gaan staan. Je omgeving waarnemen in melodieën, het zegt veel over de gevoelige inborst van Brahms. In 1886 verbleef hij een aantal weken aan het vredige Thunermeer in Zwitserland. Daar schrijf hij zijn beroemde Tweede Vioolsonate, waar hij het Zwitserse landschap in al zijn schoonheid schildert. Zijn 'Regensonate', de Eerste Vioolsonate, schreef hij een aantal jaren eerder, in 1879. Deze vioolsonate is niet zomaar een 'eerste', drie eerdere sonates zijn vernietigd of gewoonweg niet gepubliceerd. Deze Eerste Vioolsonate is vol tederheid en van een intensiteit die erom vraagt beluisterd te worden.
Lees de toelichting "Brahms’ vioolsonates als vakantieherinnering".

Cecile Huijnen

Cecile Huijnen is onder meer concertmeester van het Gelders Orkest en gastconcertmeester van het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Daarnaast heeft ze een rijke loopbaan als kamermusicus. Op Radio 4 is ze niet alleen als solist te horen, ook is ze regelmatig gastpannellid van het programma Discotabel. Al jaren werkt ze samen met pianist Hans Eijsackers.


Hans Eijsackers

Hans Eijsackers behoort tot de belangrijkste Nederlandse kamermuziek- en liedbegeleiders. Hij won onder meer de Rotterdamse Piano-3-daagse, het Prinses Christinaconcours en het Europees Pianoconcours in 1991 in Luxemburg. Tevens ontving hij tweemaal de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Als solist speelde hij in grote internationale zalen zoals de Londense Wigmore Hall en Carnegie Hall in New York.


“Verhalen vertellen met muziek”
“Met muziek kun je echt verhalen vertellen, zowel diepzinnige als banale verhalen. Het zijn vooral die verhalende lijnen in de muziek die me houvast geven tijdens het spelen. Ik heb geen fotografisch geheugen.”
Lees het complete interview met Hans Eijsackers.



viool Johannes Brahms vleugel piano Bösendorfer Imperial 290 Kamermuziek kleine bezetting vioolsonates Klavierstücke
zaterdag 12 maart 2016, 20:00 uur

Een mooiere kennismaking met Brahms’ muziek dan door middel van zijn schitterende vioolsonates is nauwelijks denkbaar. Violiste Cecile Huijnen en pianist Hans Eijsackers nemen u mee door deze schitterende muziek. Na afloop van dit concert hoeft u het boek 'Houdt u van Brahms?' niet meer te kopen. Het antwoord op die vraag weet u immers al!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 12 maart 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer