Johannes Möller speelt Johannes Möller - Edesche Gitaarrecitals

Johannes Möller speelt Johannes Möller - Edesche Gitaarrecitals

Zweedse Mozart

"Wat zal er van Johannes Möller worden? Is hij de Zweedse Mozart van onze tijd?" Dat schreef de belangrijke Zweedse krant de Göthenborg Post. Inmiddels heeft Johannes Möller zich ontpopt tot een van de belangrijkste gitaristen van dit moment. Niet alleen voor zijn subtiele, en spatzuivere spel oogst hij veel lof, ook als componist timmert hij flink aan de weg. In 2009 ontving hij een European Guitar Award. Een jaar later was hij tevens winnaar van de Guitar Foundation of America Competition.  

Johannes Möller

In de Edesche Concertzaal speelt hij veel eigen werk, waaronder een selectie uit zijn reeks van 24 preludes voor de gitaar. Daarmee treedt hij in het voetspoor van grote meesters als Bach, Chopin en Rachmaninov, die allen ook zulke reeksen van preludes componeerden. In andere stukken zoals ‘Whispered by the Wind’ en ‘Five Chinese Impressions’ (2015) horen we juist een Oosterse twist. Dat is niet toevallig, want al jaren verblijft Johannes Möller enkele weken per jaar in New Delhi om daar te werken aan zijn humanitaire project ‘Future Hopes’.


Veel kinderen willen niet doen wat hun ouders doen, maar ik wel
"Ik kreeg van huis uit veel muziekonderwijs en ben daar erg blij om." Möller werd geboren in Stockholm, maar groeide vanaf zijn tiende op in een plaatsje op het platteland ten zuiden van de Zweedse hoofdstad. Zijn vader had thuis een gitaar staan, waar hij nu en dan klassieke muziek op speelde. Dat maakte Möller nieuwsgierig. Hij wilde zelf spelen. "Meteen vanaf die start was het 'mijn ding'", vertelt hij. "Helemaal alleen zijn, samen met die kleine klankdoos, en dan je eigen muziek maken... Geweldig."
(Interview Léon Berben, lees dit interview.)

Edesche Gitaarrecitals gitaar Johannes Möller Mauro Giuliani Agustín Barrios Mangoré
vrijdag 8 april 2016, 20:00 uur

"Wat zal er van Johannes Möller worden? De Zweedse Mozart van onze tijd?" Dat schreef de belangrijke krant de Göthenborg Post. Inmiddels heeft Johannes Möller zich ontpopt tot een van de belangrijkste gitaristen van dit moment. Ook als componist heeft hij verschillende belangrijke werken op zijn naam staan. Geniet van dit unieke talent uit Zweden in de Edesche Concertzaal.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 8 april 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer