Mariam Batsashvili - Legendarische Liszt - Wereldpianisten

Mariam Batsashvili - Legendarische Liszt - Wereldpianisten
Uitvoerenden: Mariam Batsashvili

 

Mariam Batsashvili - Legendarische Liszt - Wereldpianisten

Sarabande und Chaconne aus dem Singspiel Almira von Handel, S. 181
Mariam Batsashvili
Liszt schreef niet alleen eigen muziek, hij bewerkte ook graag stukken van andere componisten. Het bijzondere aan die stukken is dat je vooral hoort wat Liszt zelf in die muziek aansprak. Beluister Händel door de oren van Liszt!
Harmonies poétiques et religieuses, S. 173
Mariam Batsashvili
 • III. Bénédiction de Dieu dans la solitude
Liszt was een diepreligieus mens. Veel hoor je daarvan terug in zijn composities. Het bekendste voorbeeld daarvan is zijn cyclus van tien pianostukken 'Harmonies poétiques et religieuses'. Ze zijn geïnspireerd op gedichten van de Franse schrijver Alphonse de Lamartine (1790-1869). De derde van de reeks, 'Bénédiction de Dieu dans la solitude', is één van de mooiste en meest uitgevoerde composities van Liszt.
Années de pèlerinage, deuxième année (supplement), S. 162 "Venezia e Napoli"
Mariam Batsashvili
Het stuk 'Venezia e Napoli' laat de vrolijke en luchtige kant van Liszt horen. Het komt uit de bundel 'Années de pèlerinage' (Pelgrimsjaren). Het tweede deel daaruit verhaalt over Italië. Een in 'Venezia e Napoli' gebruikt Liszt populaire melodieën die in zijn tijd de ronde deden.
PAUZE
Fantasie über Motive aus Figaro und Don Juan, S. 697
Mariam Batsashvili
Een avondje opera was in de negentiende eeuw niet voor iedereen weggelegd. Daarom maakte Liszt van beroemde opera's een soort samenvatting voor piano. Zo kon iedereen in de huiskamer kennismaken met bekende 'opera-hits'. Liszt zou Liszt niet zijn als hij daar geen virtuoos sausje overheen zou gieten.
Loreley, S. 532
Mariam Batsashvili
Bijzondere plekken in het landschap zijn vaak een voedingsbodem voor verhalen en legendes. Zo ook de Loreley. Dat is een 132 meter hoge rots die het punt markeert waar de rivier de Rijn een scherpe bocht maakt. Door de sterke stroming vergingen er regelmatig schepen. Maar in het volksgeloof was het juist een zingende nimf die de schippers afleidde, waardoor ze in de gevaarlijke stroomversnelling ten onder gingen. Dit verhaal vertelt Liszt in 'Loreley'.
Hongaarse rapsodie nr. 2, S. 244
Mariam Batsashvili
Toen Liszt in 1840 voor het eerst een zigeunerkamp bezocht, werd hij direct geraakt door de muziek die er gemaakt. Het inspireerde Liszt tot niet minder dan negentien Hongaarse Rapsodieën, waarvan de tweede het bekendst is.
zaterdag 29 oktober 2016, 20:00 uur

"Ze maakte van elk passage iets bijzonders", schreef NRC Handelsblad enthousiast over pianiste Mariam Batsashvili. In 2014 won ze in Utrecht met vlag en wimpel het Tiende Internationale Liszt-concours. Geen wonder dat de muziek van Liszt geen geheimen meer voor haar heeft. Maak in de Edesche Concertzaal het prachtige spel van dit jonge pianowonder van dichtbij mee, uiteraard in muziek van Franz Liszt.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 29 oktober 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer