Couperin, Franck en Widor - Sander van Marion 60 jaar organist - Edesche Orgelrecitals

Couperin, Franck en Widor - Sander van Marion 60 jaar organist - Edesche Orgelrecitals
Uitvoerenden: Sander van Marion

Couperin, Franck en Widor - Sander van Marion 60 jaar organist - Edesche Orgelrecitals

Improvisatie
Sander van Marion
De Franse orgelmuziek heeft een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Om hiervan enigszins een beeld te geven is een keuze gemaakt uit werken van diverse componisten uit verschillende stijlperioden. De periode van circa 1600-1750 wordt de Barok genoemd en gekenmerkt door doorgaand ritme, strenge vormen, sobere harmonieën (samenklanken) en versieringen. Als reactie hierop volgde de Roccoco: lichtvoetig, charmant, speels en minder strenge vormen. Uit deze beide perioden klinken drie werken, voorafgegaan door een improvisatie
Uit: Livre de l'orgue - Petite Suite
Sander van Marion
 • I. Chaconne
 • II. Sarabande
 • III. La Pastourelle
 • IV. Branle de Basque
Bijna twee eeuwen lang heeft het geslacht Couperin grote musici voortgebracht. Vanaf het moment dat Louis Couperin in 1653 als organist benoemd was aan de St. Gervais te Parijs is dit ambt tot 1826 bijna uitsluitend in handen van de familie Couperin gebleven. Ook was hij verbonden aan de hofkapel van Lodewijk XIV.
Thème et variations
Sander van Marion
Louis-Claude Daquin werd al op twaalfjarige leeftijd aangesteld als organist. In 1739 werd hij organist aan de hofkapel van Lodewijk XV en later ook van de Notre-Dame in Parijs. Hij is een vertegenwoordiger van de 'Galante stijl' (Roccoco).
Marche des Marseillais
Sander van Marion
 • Thema: het Franse volkslied
Claude Balbastre was vanaf 1760 organist aan de Notre-Dame te Parijs. Door zijn populariteit werd hem verboden om tijdens de Kerstnachtmis te spelen. In 1789 bracht de Franse Revolutie het muziekleven tot een absoluut dieptepunt. Veel kerken werden gesloten en orgels vernield. Balbastre verloor hierdoor veel van zijn werkzaamheden en bracht zijn laatste jaren in armoede door. Met de ondergang van het Napoleonitische Keizerrijk in 1815 bloeide het culturele leven weer op. De periode van ca. 1815-1914 wordt de Romantiek genoemd. In vergelijking met de Barok klinken 'rijkere' en ingewikkelder samenklanken. Gevoel, sfeer en stemmingen worden primair. De orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll (1811-1899) bracht ingrijpende veranderingen door in de orgelbouw. Hij bracht het orkest als klankideaal over op het orgel. Organisten werden hierdoor geïnspireerd en ook het orgelspel bloeide op.
Marche de procession
Sander van Marion
Louis-James-Alfred Lefébure-Wely was de meest gevierde organist van zijn tijd. Hij had als improvisator een onovertroffen reputatie. Zijn faam was zo groot, dat vele toeristen, orgelliefhebbers en vooraanstaande musici Parijs niet verlieten, voordat zij hem in de Madeleine-kerk hadden horen spelen. Veel orgels van Cavaillé-Coll werden door hem ingespeeld. In de groei van het Franse orgelspel spelen onder anderen Guilmant en Widor een grote rol, met César Franck als voorloper.
Pièce Héroïque
Sander van Marion
César Franck was een begaafd, eenvoudig en minzaam mens. Hij was een groot componist en organist, maar ook een voortreffelijk pedagoog en hoofddocent aan het Parijse Conservatorium. Hij werd door zijn leerlingen zeer vereerd.
PAUZE
Paraphrase sur un choeur de Judas Macchabée de Händel, op.90
Alexandre Guilmant volgde Widor in 1896 op als leraar van de orgelklas van het Parijse Conservatorium. Hij werd geroemd als orgelvirtuoos en improvisator. Uitzonderlijk voor die tijd, waren zijn succesvolle tournees naar het buitenland, o.a. Amerika. Hij gaf lang vergeten werken van Oud-Franse Orgelmeesters uit.
uit: Orgelsymfonie nr. 4
 • Andante Cantabile
Charles-Marie Widor had na het overlijden van Franck in 1890 de orgelklas van het Conservatorium overgenomen. Al eerder, in 1869 was hij als opvolger van Lefébure-Wély tot organist van de St.-Sulpice te Parijs benoemd. Hij bleef daar 64 jaar. Widor maakte Parijs vertrouwd met de orgelkunst van Bach. Als componist kent zijn oeuvre vele muzikale genres.
Suite Gotique
 • I. Introduction Choral
 • II. Menuet gothique
 • III. Prière à Notre-Dame
 • IV. Toccata
Léon Boëllmann maakte deel uit van de Parijse orgelschool. Hij was organist aan de St. Vincent de Paul te Parijs. Van zijn orgelwerken is de vooral de 'Suite Gotique' zeer bekend.
Improvisatie over Franse thema's
Sander van Marion
 • 'Au clair de la lune'
 • 'Ah, vous-dirai-je maman'
vrijdag 7 oktober 2016, 20:00 uur

In 2016 is Sander van Marion 60 jaar organist. Vier dit diamanten jubileum mee in de Edesche Concertzaal. Op het fraaie orgel laat Sander van Marion hoogtepunten uit drie eeuwen Franse orgelmuziek horen. Natuurlijk staan er ook een paar indrukwekkende improvisaties op het programma. Geniet van deze nog altijd energieke organist in een feestelijk en herkenbaar programma.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 7 oktober 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer