Van Baerle Trio (Hannes Minnaar, Maria Milstein, Gideon den Herder) - Beethoven, Tsjaikovski

Van Baerle Trio (Hannes Minnaar, Maria Milstein, Gideon den Herder) - Beethoven, Tsjaikovski
Programma Van Baerle Trio
 • Beethoven - Variaties in Es, op. 44
 • Beethoven - Symfonie in D, op. 36 (versie voor pianotrio door Beethoven)
 • Tsjaikovski - Pianotrio in a, op. 50.

Van Baerle Trio

Alles wat het Van Baerle Trio aanpakt verandert in muzikaal goud. De ene na de andere prijs sleept het trio in de wacht en hun eerste cd was direct een Edison waard. Ook de solocarrières van pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder nemen een hoge vlucht. Hannes en Maria maakten eerder al grote indruk in de Edesche Concertzaal. Met Gideon aan hun zijde zal dat zeker weer gebeuren. Geniet van dit "extreem getalenteerde trio" (NRC Handelsblad).

Hannes Minnaar, Maria Milstein en Gideon den Herder vormen sinds 2004 het fameuze Van Baerle Trio. De naam van het trio ontlenen ze aan de straat waar hun muzikale wortels liggen: de Van Baerlestraat in Amsterdam. Hier ontmoeten de drie musici elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam, op een steenworp afstand van het Concertgebouw. Vanuit de Van Baerlestraat bouwden Hannes, Maria en Gideon ook hun internationale carrière op. Beleef dit unieke trio in de Edesche Concertzaal.


Hannes Minnaar en Beethoven

Pianist Hannes Minnaar heeft iets met Beethoven. In een interview met de Edesche Concertzaal vertelt hij: "Vanaf zijn vroegste composities hoor je zijn persoonlijkheid door de noten heen, is het echt Beethoven. De noeste arbeid, de grapjes, zijn wereldbeeld, alles stopt hij in zijn muziek en dat hoor je terug.”


Beethovens Tweede Symfonie, op. 36

Beleef Beethovens 'Tweede Symfonie', op. 36 in een wel heel bijzondere versie. Het Van Baerle Trio speelt namelijk de bewerking die Beethoven zelf van zijn symfonie maakte. Een zonnig, bijna uitgelaten stuk, met dat waanzinnig mooie ‘Larghetto’, dat klinkt als een teder lied.


Variaties , op. 44, de onbekende parel onder Beethovens pianotrio's

'In de beperking toont zich de meester', moet Beethoven​ hebben gedacht, toen hij als jonge componist van 22 met zijn 'Variaties', op. 44 begon. Luister maar eens naar het thema, waarmee het stuk begint. Wat valt daar van te maken? Beethoven levert het bewijs dat hij zelfs uit het ogenschijnlijk minst interessante materiaal een bloedstollend stuk kan maken. Laat je verrassen door deze onbekende parel onder Beethovens pianotrio's. 


Tsjaikovski's treurmuziek - Pianotrio, op. 50

Tsjaikovski componeerde zijn enige pianotrio naar aanleiding van het overlijden van pianist en goede vriend Nikolaj Rubinstein. “Ter nagedachtenis aan een groot kunstenaar”, schreef hij in de partituur. De piano speelt in dit meesterwerk de absolute hoofdrol en eigenlijk heeft het stuk wel iets weg van een minipianoconcert, want nergens schreef Tsjaikovski zulke intense pianomuziek als in dit pianotrio. Een glansrol is weggelegd voor artist in residence Hannes Minnaar (winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2016), bijgestaan door violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder.
 
Maria Milstein: “De viool had altijd al een exotische aantrekkingskracht op mij”
Voor Maria was de weg naar de viool natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. “Mijn vader is pianist en mijn moeder altvioliste en altviooldocent. Dus als mijn vader niet hoefde te studeren, dan gaf mijn moeder altvioolles. Vaak waren er leerlingen over de vloer en klonk er dus bijna altijd wel muziek.” Waarom ze uiteindelijk voor de viool koos, had vooral met haar moeders altvioolleerlingen te maken. “De piano was thuis al een onderdeel van mijn dagelijks leven. Misschien dat ik het daardoor een minder spannend instrument vond. De viool was juist een beetje exotisch.”
(Lees het interview met Maria Milstein.)

Dit is het tweede concert in de serie 'De keuze van Hannes minnaar'. Hannes Minnaar is in seizoen '16-'17 artist in residence van de Edesche Concertzaal.

Beluister het Van Baerle Trio in Tsjaikovski's Pianotrio, op. 50

piano viool cello Bösendorfer Imperial 290 Pianotrio Kamermuziek kleine bezetting Van Baerle Trio Ludwig van Beethoven Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
zaterdag 18 maart 2017, 20:00 uur

Het Van Baerle Trio speelt een door Beethoven zelf gemaakte pianotrio-versie van zijn prachtige 'Tweede Symfonie'. Tsjaikovski's Pianotrio zit vol meeslepende melodieën, waarbij het lijkt of je naar een heel orkest luistert. Beluister deze twee meesterwerken uit de wereld van het pianotrio, met pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 18 maart 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer