Hannes Minnaar & Isabelle van Keulen - Beethovens Vioolsonates

Hannes Minnaar & Isabelle van Keulen - Beethovens Vioolsonates

Kamermuziek '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '21/'22:

Programma:

Beethoven - Vioolsonate in A, op. 12, nr. 2

Beethoven - Vioolsonate in A, op. 30, nr. 1

Beethoven - Vioolsonate in A, op. 47, 'Kreutzer'


In de pers:

"Het resultaat is een adembenemende Beethoven, waarbij het elan van de jeugd en de gerijpte wijsheid samensmelten tot een unieke ervaring." (Klassieke Zaken)

"De samenwerking annex confrontatie van deze twee Nederlands topmusici levert iets heel spannends op." (Opus Klassiek)


Beethovens 'Triple A'

Beethoven behoort zonder meer tot de 'Triple A' onder de componisten. Vraag een willekeurige muziekliefhebber naar de drie belangrijkste klassieke componisten en Beethoven zit er ongetwijfeld tussen. Isabelle van Keulen en Hannes Minnaar spelen de 'Triple A' van Beethovens voortreffelijke Vioolsonates. De rode draad door deze werken is dat ze alle drie in de toonsoort A staan.

'Kreutzer-Sonate'

Van de drie gespeelde vioolsonates is de 'Kreutzer-Sonate' één van Beethovens beroemdste vioolsonates. Het werk dankt zijn bijnaam aan violist Rudolphe Kreutzer, aan wie Beethoven de sonate opdroeg. Hoewel Kreutzer tot de beste violisten van zijn tijd behoorde, heeft hij Beethovens vioolsonate waarschijnlijk nooit gespeeld. Naar verluidt vond hij het werk lelijk en onspeelbaar. Ondanks Kreutzers kritiek werd het één van de populairste vioolsonates van de negentiende eeuw. De Russische schrijver Lev Tolstoj nam de 'Kreutzer-Sonate' als uitgangspunt voor zijn gelijknamige beroemde roman.

"Volmaaktheid moet het doel van elke ware kunstenaar zijn." (Ludwig van Beethoven)

Hannes Minnaar

Sinds Hannes Minnaar als finalist eindigde op het befaamde Koningin Elisabeth Concours (2010) kan niemand meer om hem heen. In 2012 ontving hij de Edison Klassiek Debuutprijs en ook internationaal mag hij de grootste zalen tot zijn podium rekenen. De prestigieuze Britse krant The Guardian kwalificeert Minnaars spel als 'ingetogen en intens'. Daarmee staat hij zonder meer in de traditie van grootheden als András Schiff en Alfred Brendel, bij wie Minnaar ook masterclasses volgde. In oktober 2016 ontvangt hij de Nederlandse Muziekprijs. 

Isabelle van Keulen

In 1984 brak violiste Isabelle van Keulen door met het het winnen van de Young Musician of the Year Competition. Sindsdien staat ze in het midden van de belangstelling. Al meer dan twintig jaar vormt ze met Ronald Brautigam een duo en van 1997 tot 2007 was ze hét gezicht van het Delft Chamber Music Festival. Altijd verbreedt ze haar horizon zoals het recentelijke tango-project samen met haar eigen Isabelle van Keulen Ensemble. De jongste ontwikkeling in Van Keulens veelzijdige carrière is haar spraakmakende samenwerking met Hannes Minnaar rondom de Beethovens vioolsonates.

Beluister Hannes Minnaar en Isabelle van Keulen in Beethovens 'Kreutzer-Sonate'.


piano viool Bösendorfer Imperial 290 Kamermuziek kleine bezetting Hannes Minnaar Isabelle van Keulen Ludwig van Beethoven vioolsonates vioolrecital Nederlandse Muziekprijs 2016
zaterdag 10 september 2016, 20:00 uur

Een droomcombinatie: pianist Hannes Minnaar, finalist van het wereldberoemde Koningin Elisabeth Concours, en Isabelle van Keulen, de internationaal gevierde violiste. Samen slaan ze in de Edesche Concertzaal de handen ineen voor Beethovens onovertroffen Vioolsonates. Trouw is enthousiast over het duo Hannes Minnaar & Isabelle van Keulen: beide musici spelen even intens en energiek. Beter kan het nieuwe seizoen van de Edesche Concertzaal niet beginnen.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 10 september 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer