Simone Lamsma - Stradivarius meets Bösendorfer Imperial - Schubert, R. Strauss, Prokofjev

Simone Lamsma - Stradivarius meets Bösendorfer Imperial - Schubert, R. Strauss, Prokofjev

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Programma:

Schubert - Sonatina in D, op. 137, nr. 1

Prokofjev - Vioolsonate nr. 1 in f, op. 80

R. Strauss - Vioolsonate in Es, op. 18


"Muziek zegt zoveel meer dan woorden"
“Sinds anderhalf jaar speel ik op de ‘Mlynarski’-Stradivarius, ooit bespeeld door de Poolse violist Emil Mlynarski. Die viool bezit een prachtige ronde en diepe klank, heeft een groot bereik. En ik ontdek continu nieuwe kleuren en mogelijkheden."
(Lees het interview met Simone Lamsma.)

Hoe Schuberts Sonate een 'Sonatine' werd

Zoals zoveel van Schuberts muziek bleef zijn Vioolsonate in D, D 384 decennialang in de bureaula liggen. Pas in 1836, acht jaar na de dood van de componist, zag uitgever Anton Diabelli brood in de uitgave van dit stuk samen met twee andere vioolsonates uit 1816. Dat hij ze tegen Schuberts wens als ‘Sonatines’ op de markt bracht, had niets met de kwaliteit van de muziek te maken. De betiteling ‘sonatine’ diende louter marketingdoeleinden: het bleken aantrekkelijke stukken voor ontwikkelde muziekliefhebbers in het negentiende-eeuwse Wenen. Simone Lamsma laat horen dat Schuberts vioolsonate inderdaad serieuze kamermuziek is.

Prokofjevs oorlogssonate

Prokofjev begon zijn 'Eerste Vioolsonate', op. 80 in 1938. Op dat moment werd de Sovjet-Unie geteisterd door de culturele zuiveringen onder Jozef Stalin en verdwenen veel van Prokofjevs vrienden en collega’s naar de werkkampen van de goelag. Het werk aan deze vioolsonate kostte Prokofjev veel moeite. Pas acht jaar later, in 1946, voltooide hij het werk. Prokofjev onderkende het sombere karakter van het werk en omschreef passages in het eerste en laatste deel als "de wind die over een begraafplaats waait”. 

Richard Strauss' Vioolsonate

Richard Strauss is vooral bekend als componist van filmmuziek-achtige orkestwerken. Zelfs in zijn kamermuziek is dat terug te horen. Symfonisch en voor de musici veeleisend is zijn Vioolsonate, waarin al vleugjes van 'Ein Heldenleben' en 'Till Eulenspiegel' te horen zijn. Maar los van alle virtuositeit is de Vioolsonate vooral romantische kamermuziek. Richard Strauss componeerde het stuk toen hij verliefd was op zangeres Pauline de Ahna, die later ook zijn echtgenote werd. Zou dat de jeugdige energie van de snellere delen verklaren? In het langzame middendeel laat Strauss de viool vooral zingen. Het doet denken aan Mendelssohns beroemde 'Lieder ohne Worte'. Strauss zelf was zo enthousiast over dit deel, dat hij het later ook nog als zelfstandig stuk liet uitgeven, dan getiteld 'Improvisation'.

Beluister Simone Lamsma in het programma 'Zomergasten' met Jaap van Zweden.

piano viool Bösendorfer Imperial 290 Kamermuziek kleine bezetting Richard Strauss Sergej Prokofjev Franz Schubert vioolsonates vioolrecital
vrijdag 25 november 2016, 20:00 uur

U hoort Simone Lamsma samen met pianist Robert Kulek in prachtige vioolsonates van Schubert, Prokofjev en Richard Strauss. Simone bespeelt een van de beroemde Stradivarius-violen, de "Mlynarski" uit 1718. Simone Lamsma is volgens Jaap van Zweden één van de toonaangevende violisten in de wereld. Geen wonder dat ze een gewilde soliste is bij grote orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de London Philharmonic.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 25 november 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer