Kayhan Kalhor -musicus Silk Road Ensemble- en het Rembrandt Frerichs Trio

Kayhan Kalhor -musicus Silk Road Ensemble- en het Rembrandt Frerichs Trio

Kayhan Kalhor (Silk Road Ensemble)

De Iraanse Kayhan Kalhor is de meester van de Kamancheh, een oud Perzisch strijkinstrument. Met zijn karakteristieke snor is hij een opvallende verschijning in het Silk Road Ensemble van meestercellist Yo-Yo Ma. Graag gaat Kalhor het avontuur aan met musici uit andere muzikale tradities. In het verleden werkte hij al samen met het wereldberoemde Kronos Quartet. Momenteel slaat hij de handen ineen met de drie jazzmusici van het Rembrandt Frerichs Trio.


’In mijn ogen zijn veel vormen van kunst en muziek universeel’'
Kayhan Kalhor vertelt: 'Kalhor vertelt dat hij het altijd fascinerend vindt om musici uit andere culturen te ontmoeten. ‘Ik probeer altijd te ontdekken hoe zij met klank en techniek een bepaald gevoel proberen uit te drukken. Dat is een uitdaging waar ik al mijn leven mee bezig ben.’
(Lees het interview met Kayhan Kalhor.)

Het Rembrand Frerichs Trio reist door het Midden-Oosten, oude muziek en jazz

Bij het trio van jazzpianist Rembrandt Frerichs draait alles om het opheffen van muzikale grenzen. Dit blijkt ook uit de gastmusici waar ze vaak en graag mee optreden. Of het nou jazztrompettist Paolo Fresu is, stervioliste Liza Ferschtman of de Iraanse knieviolist Kayhan Kalhor; iedere combinatie heeft weer nieuwe verrassingen in petto. Net zo onvoorspelbaar is de richting waarin de muziek zich tijdens deze ontmoetingen zal bewegen. Het resultaat is een festijn van gespitste oren, een concert dat zich laat beleven als een avonturenroman, maar waarvan het einde ongewis is.


Mozarts vleugel in de Edesche Concertzaal

Kayhan Kalhor vertelt: 'Kalhor vertelt dat hij het altijd fascinerend vindt om musici uit andere culturen te ontmoeten. ‘Ik probeer altijd te ontdekken hoe zij met klank en techniek een bepaald gevoel proberen uit te drukken. Dat is een uitdaging waar ik al mijn leven mee bezig ben.’'
Alleen al de instrumenten die drie heren meenemen zijn bijzonder. Rembrandt Frerichs bespeelt een replica van Mozarts eigen piano. Bassist Tony Overwater neemt een barokke violone mee, een voorloper van de contrabas. En slagwerker Vinsent Planjer tovert sfeervolle klanken uit zijn 'fluisterkit'. Die oude instrumenten mengen prachtig met de Perzische knieviool van Kayhan Kalhor. Rembrandt vertelt erover: “De klank van Arabische klassieke muziek is heel anders, ik vind de instrumenten wat menselijker klinken. Veel poëtischer en zachter. Dingen die wij in de westerse muziek vergeten zijn, hebben zij nog wel."

Het Rembrandt Frerichs Trio bestaat uit:

 • Rembrandt Frerichs, fortepiano (een replica van Mozarts eigen instrument)
 • Tony Overwater, violone
 • Vinsent Planjer, precussie ('fluisterkit')
Beluister Kayhan Kalhor en het Rembrandt Frerichs Trio.


trio lichte muziek drums Wolfgang Amadeus Mozart Midden-Oosten klassieke muziek jazz kamancheh fortepiano violone knieviool Iran Perzië
zaterdag 1 oktober 2016, 20:00 uur

Het wereldberoemde Silk Road Ensemble van Yo-Yo Ma kent illustere leden, onder wie Kayhan Kalhor. Hij bespeelt de kamancheh, een oud Perzisch strijkinstrument. In de Edesche Concertzaal speelt Kalhor samen met het befaamde Rembrandt Frerichs Trio. Samen laten ze elementen uit de klassieke muziek, jazz en Oosterse muziek samenvloeien tot een spannende mix van muzikale culturen. Melodieën komen en gaan, als een gesprek tussen oude vrienden.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 1 oktober 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer