Strijkkwartetten '22/'23
Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '22/'23:
- Alma Quartet - 27 januari 2024
Strijkkwartetten '23/'24
Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '23/'24:
- Dudok Quartet Amsterdam, Judith van Driel, Marleen Wester, Marie-Louise de Jong en David Faber - 14 oktober 2023
- Alma Quartet - 27 januari 2024
- Matangi Quartet, Carel Kraayenhof, Karsten Kleijer, Arno van der Vuurst en Maria-Paula Majoor - 24 februari 2024
- Doric Quartet - 16 maart 2024
Strijkkwartetten '21/'22
Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '21/'22:
Programma:
- Turina-Perez - Oracion del Torreo (Gebed van de stierenvechters)
- Kraggerud - Preghiera (Gebed)
- Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 8 in c, opus 110, 'Dresden'
- Beethoven - Strijkkwartet op.132 in a, 'Heiliger Dankgesang'
Het Brodsky Quartet
Ruim veertig jaar staat het Brodsky Quartet op de internationale kamermuziekpodia. Niet alleen zijn de vier kwartetleden volkomen thuis in de klassieke strijkkwartetten van Haydn, Beethoven en Bartók, even makkelijk werken ze samen met popartiesten als Elvis Costello, Paul McCartney en Björk. Buiten deze uitstapjes vormen de strijkkwartetten van Dmitri Sjostakovitsj al jaren de ruggengraat van het rijke repertoire van het Brodsky Quartet. Dit seizoen spelen ze in Nederland al zijn strijkkwartetten. In de Edesche Concertzaal klinkt Sjostakovitsj' Achtste Strijkkwartet.
Sjostakovitsj' 'Achtste'
Zijn Achtste Strijkkwartet is Sjostakovitsj' persoonlijkste en meest gespeelde strijkkwartet. Het stuk ontstond in 1960 in Dresden letterlijk op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog. "Ter nagedachtenis van de slachtoffers van fascisme en oorlog", schreef Sjostakovitsj erboven. De muziek klinkt als emotionele wervelstorm die je vanaf de eerste noten meeneemt door extreme stemmingswisselingen. Alsof Sjostakovitsj zijn muziek nóg persoonlijker wilde maken duikt overal in het werk zijn muzikale handtekening op: de vier beginletters van zijn naam.
Een dankbare Beethoven
Net zo persoonlijk is Beethovens Strijkkwartet op. 132. Dit stuk dankt zijn bijnaam 'Heiliger Dankgesang an die Gottheit' aan het meeslepende langzame deel. Tijdens het componeren was Beethoven ziek geworden, zo ernstig zelfs dat hij er rekening mee hield het er niet levend af te brengen. Gelukkig herstelde Beethoven na enkele weken en kon hij het werk aan zijn strijkkwartet met nieuwe energie afmaken. Een verrassend detail is dat Beethoven de muziek van het laatste deel van dit strijkkwartet aanvankelijk voor het slot van zijn Negende Symfonie had bedacht.
Klaagzangen en dankgebeden
Voor veel componisten sinds Beethoven was een strijkkwartet hét muzikale vehikel om gevoelens en ervaringen te uiten. Voor de twee gespeelde strijkkwartetten van vanavond geldt dat in het bijzonder. Beide stukken van Beethoven en Sjostakovitsj zijn doortrokken van individuele emoties van respectievelijk dankbaarheid en wanhoop. De kortere werken van Turina en Kraggerud vormen een mooie tegenhanger. Benieuwd naar meer achtergronden bij dit concert? (Lees alvast de toelichting)
- Daniel Rowland, viool
- Ian Belton, viool
- Paul Cassidy, altviool
- Jacqueline Thomas, cello
viool cello altviool Kamermuziek strijkkwartet Ludwig van Beethoven Dmitri Sjostakovitsj Joaquín Turina Henning Kraggerud