Matangi Quartet - Haydn, Beethoven en Mendelssohn - Strijkkwartet

Matangi Quartet - Haydn, Beethoven en Mendelssohn - Strijkkwartet

Strijkkwartetten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '22/'23:

Programma:

Haydn - Strijkkwartet in F, op. 77, nr. 2

Beethoven - Strijkkwartet in F, op. 135

Mendelssohn - Strijkkwartet in a, op. 13


Beethoven en Mendelssohn

Vlak nadat Beethoven zijn laatste strijkkwartet op. 135 voltooide, componeerde Mendelssohn zijn eerste strijkkwartet op. 13. Heel duidelijk is de invloed van de latere werken van Beethoven op de jonge Mendelssohn te horen. Maar er is nog een directer verband tussen Beethovens laatste strijkkwartet en dat van Mendelssohn. Beethoven schreef boven het slotdeel de uitroep "Es muss sein!". Mendelssohn lijkt deze boodschap in twijfel te trekken. Aan het begin van zijn Tweede Strijkkwartet schrijft hij de vraag: "Ist es Wahr?


Matangi Quartet

Het Matangi Quartet behoort tot de top van de Nederlandse strijkkwartetten en maakt ook buiten de grenzen veel furore. Zo speelden de musici op het prestigieuze Festival van Aix-en-Provence en de World Expo 2010 in Shanghai. Bovendien won het kwartet belangrijke prijzen, zoals de prestigieuze ‘Kersjes van de Groenekan Prijs’ en verschillende Edisons. Hoewel de vier musici wel eens een muzikaal uitstapje maken, is klassiek hun 'core business'. Vooral met de muziek van Beethoven heeft het Matangi Quartet een hechte band opgebouwd. In seizoen 2015-2016 speelden al zijn vijftien strijkkwartetten. 


"De Beethovens en de Mendelssohns, dat is waar ik het zelf uiteindelijk voor doe"
Cellist Arno van der Vuurst vertelt over het Matangi Quartet: "Alles wat we doen moet kwaliteit hebben, en áls we iets doen, gaan we er ook helemaal voor. We zijn vooral een klassiek strijkkwartet. Het ijzeren repertoire, de Beethovens en de Mendelssohns; dat is waar ik het zelf uiteindelijk voor doe."
(Lees het interview met Arno van der Vuurst.)

Het Matangi Quartet bestaat uit: Beluister het Matangi Quartet in de beroemde 'Canzonetta' uit Mendelssohns Strijkkwartet op. 13.

Kamermuziek altviool cello viool strijkkwartet Joseph Haydn Ludwig van Beethoven Felix Mendelssohn-Bartholdy
zaterdag 28 januari 2017, 20:00 uur

Het Matangi Quartet behoort tot de top van de Nederlandse strijkkwartetten en maakt ook buiten de grenzen veel furore. Zo speelden de musici op het gerenommeerde Festival van Aix-en-Provence en de World Expo 2010 in Shanghai. Bovendien won het kwartet belangrijke prijzen, zoals de prestigieuze ‘Kersjes van de Groenekan Prijs’ en verschillende Edisons. In de Edesche Concertzaal speelt het Matangi Quartet drie prachtige strijkkwartetten van Haydn, Beethoven en Mendelssohn.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 28 januari 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer