Meesterlijke vioolklassiekers van Paganini, Wieniawski, Tartini, Kreisler - Lisa Jacobs (viool) en Ksenia Kouzmenko (piano)

Meesterlijke vioolklassiekers van Paganini, Wieniawski, Tartini, Kreisler - Lisa Jacobs (viool) en Ksenia Kouzmenko (piano)

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Een greep uit het programma:

Tartini - Sonate voor viool en b.c. in g, 'Duivelstriller'

Sarasate - Zigeunerweisen, op. 20

Wieniawski - Polonaise nr. 1 in D, op. 4


Violin masters

Legendarische virtuozen als Tartini, Paganini en Kreisler waren niet alleen grote violisten, ze schreven ook fantastische muziek. Lisa Jacobs en Ksenia Kouzmenko nemen u mee naar het roemruchte verleden van deze grote meesters van de viool. Van Paganini gaat het verhaal dat de vrouwen bij bosjes in zwijm vielen als hij viool speelde. Giuseppe Tartini componeerde naar eigen zeggen zijn 'Duivelstrillersonate' na een droom, waarin hij de duivel hoorde spelen. Kortom, een vioolrecital vol vingervlugge virtuositeit en tomeloze passie.


Lisa Jacobs

"Onaards mooi" (AD), "Ideale combinatie van hartstocht, lyriek en virtuositeit" (Luister), "Sensuele allure" (BBC Music Magazine); critici buitelen in superlatieven over elkaar heen als het gaat om violiste Lisa Jacobs. In binnen- en buitenland wordt de topvioliste geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel. Op 17-jarige leeftijd maakte Lisa haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest en ze speelt sindsdien in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld. In de Edesche Concertzaal slaan Lisa Jacobs en de gelauwerde Wit-Russische pianiste Ksenia Kouzmenko de handen ineen.


"De viool is echt mijn maatje"
"Wat ik uiteindelijk wil, is mensen gelukkig maken. Dat ik een glimlach bij hen zie, of een traantje. Zoals toen ik vorig jaar bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam een vioolsolo speelde. Na afloop kreeg ik mooie e-mails van mensen die helemaal niet van klassieke muziek hielden, maar toch erg geraakt waren. Op zulke onverwachte momenten mensen raken, dat geeft erg veel plezier.”
(Lees het interview met Lisa Jacobs.)

Ksenia Kouzmenko

Ksenia studeerde af met gouden medaille aan het Nationaal Muzieklyceum, en met onderscheiding aan de Nationale Muziekakademie van Wit-Rusland. Daarna studeerde ze bij Naum Grubert in Den Haag en volgde ze masterclasses bij illustere pianisten als György Sándor, Lazar Berman, Earl Wild, Charles Rosen en componist György Kurtág. Ook won ze prijzen voor pianobegeleiding op belangrijke internationale concoursen. Het juryrapport van het Trompconcours prijst Ksenia Kouzmenko als een overtuigend “performer, bij wie het elegante gebaar steeds in dienst staat van de muziek. Zij durft risico’s te nemen en sleept de luisteraar mee op haar muzikale ontdekkingstochten."


De pers over Lisa's nieuwste cd:

"Virtuositeit, gaafheid, timing, articulatie, zinsbouw, zuiverheid, passie... Haar spel is van een haast bovenaardse schoonheid en munt uit in beheerste toon­vorming en een fijn­zinnig vibrato." (Reformatorisch Dagblad)

Beluister violiste Lisa Jacobs in het beroemde Vioolconcert van Max Bruch


piano viool vleugel Bösendorfer Imperial Kamermuziek Giuseppe Tartini Fritz Kreisler Niccolo Paganini Pablo de Sarasate Pietro Antonio Locatelli Eugène Ysaÿe Henryk Wieniawski vioolrecital Violin Masters
zaterdag 11 februari 2017, 20:00 uur

Vingervlugge virtuositeit, tomeloze passie: Lisa Jacobs en Ksenia Kouzmenko geven alles wat ze in zich hebben. Met hun programma 'Violin masters' brengen ze een eerbetoon aan de grootste vioolvirtuozen uit de muziekgeschiedenis. Lisa en Ksenia spelen muziek van onder anderen Niccolo Paganini, Giuseppe Tartini, Fritz Kreisler en Pablo de Sarasate. Kortom, een vioolrecital vol spetterend vuurwerk. "De ideale combinatie van hartstocht, lyriek en virtuositeit", aldus Luister.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 11 februari 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer