Beethoven & co. - Tussen Wenen en Parijs - Hexagon Ensemble (piano, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn)

Beethoven & co. - Tussen Wenen en Parijs - Hexagon Ensemble (piano, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn)

Programma:

Beethoven - Kwintet voor piano, hobo, klarinet, fagot en hoorn in Es, op. 16

Reicha - Kwintet voor fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn in G, op. 99, nr. 6

Françaix - L'Heure du Berger

Caplet - Kwintet voor piano, fluit, hobo, klarinet en fagot


Hexagon Ensemble speelt Beethoven

Beethoven was zo'n grote fan van Mozarts muziek, dat hij net als Mozart een kwintet voor piano en vier blazers componeerde. Toch gaf Beethoven daar een volkomen eigen draai aan. Behandelt Mozart de vijf instrumenten gelijkwaardig, Beethovens Kwintet voor piano en blazers klinkt niet alleen als een minipianoconcert, het is het ook, althans toen Beethoven het zelf speelde. In het laatste deel gaf de 26-jarige Beethoven zo'n lange improvisatie ten beste dat hij zijn medespelers tot wanhoop dreef. Elke keer als zij dachten dat het bijna klaar was, gaf Beethoven weer een nieuwe wending aan zijn improvisatie. Zover zal het bij het Hexagon Ensemble niet komen. Zij staan garant voor een gewetensvolle uitvoering van Beethovens meesterwerk.

"Hexagon blijft een fascinerend ensemble"
Fluitist Wout van den Berg vertelt: "Het is mooi als het publiek bij onze concerten telkens een andere bezetting te zien krijgt. In Ede spelen we bijvoorbeeld drie kwintetten met telkens een andere bezetting. Ieder kwintet heeft zo een andere kleur. Dat is aantrekkelijker dan als we alleen stukken voor sextet zouden spelen.’"
(Lees het interview met Wout van den Berg.)

Beluister Beethovens Kwintet voor piano en blazers, op. 16.

fluit hobo klarinet fagot hoorn piano vleugel Bösendorfer Imperial 290 blaaskwintet Anton Reicha Ludwig van Beethoven André Caplet Jean Français Oostenrijk Frankrijk Wenen Parijs
vrijdag 11 november 2016, 20:00 uur

Wenen en Parijs: ooit waren het de belangrijkste muziekcentra van Europa. Het Hexagon Ensemble speelt de mooiste muziek die deze steden voortbrachten. Klassiek en verheven is Beethovens kwintet voor piano en blazers, dat klinkt als een minipianoconcert. Ondeugender is 'L'Heure des Berger' van Jean Françaix - de componist vermengde het met het typisch Franse 'joie de vivre'. Volgens de pers is Hexagon "Grenzeloos. Overrompelend. Indringend. Hartstochtelijk. Virtuoos." Tijd om met het Hexagon kennis te maken!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 11 november 2016, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer