Avond vol kamermuziek van Beethoven, Brahms en Glinka

Avond vol kamermuziek van Beethoven, Brahms en Glinka
'Je hoeft echt geen verstand van klassieke muziek te hebben om ervan te genieten.' (Steven Geraads)

Adolescentenromantiek versus levenswijsheid

Beethoven en Glinka waren pas midden twintig toen ze hun hier gespeelde Klarinettrio's componeerden. Beethovens zonnige Gassenhauer Trio dankt zijn bijnaam aan de populaire melodie waarop de variaties in het slotdeel zijn gebaseerd. Glinka's Trio Pathétique daarentegen is nog steeds een goed bewaard geheim in het kamermuziekrepertoire. Aan zijn romantische inborst lag het niet. Zo krabbelde hij in de partituur: "Ik ken de liefde slechts door de pijn die het veroorzaakt." Geen wonder dat elke noot lijkt doordrenkt van intens liefdesverdriet. En Brahms? Zijn melancholische Klarinettrio op. 114 zit boordevol pure poëzie en levenswijsheid. Alle adolescentenromantiek voorbij lijkt Brahms' Trio afkomstig uit een vervlogen Arcadië. 

'Ik ken de liefde slechts door de pijn die het veroorzaakt.' (Glinka)


Over het Arcadië Trio

De drie leden van het Arcadië Trio leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Daar specialiseerden zij zich in het romantische repertoire. Op de lessenaars prijkt regelmatig werk van Brahms, Beethoven, Bruch, Glinka en Zemlinsky. Samen gaven zij concerten in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Brussel. In 2011 maakten zij hun debuut in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Het Arcadië Trio bestaat uitklarinettist Steven Geraads, pianiste Henriëtte Wirth en cellist Timothée Busch.

Over de leden van de Arcadië Trio

Steven Geraads studeerde klarinet aan het Utrechts Conservatorium bij Celeste Zewald. Later zette hij zijn studie voort bij Hein Wiedijk. Steven volgde masterclasses bij onder meer Karl Leister, Wenzel Fuchs en Herman Braune. De afgelopen jaren remplaçeerde hij regelmatig bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, onder leiding van dirigenten als Mariss Jansons, Heinz Holliger en Eliahu Inbal. Hij is erg actief in de kamermuziek en maakt naast het Arcadië Trio ook nog deel uit van Trio Trajectum en het Busan Quartet en vormt een duo met pianiste Henriëtte Wirth.

Henriëtte Wirth begon met pianospelen toen zij 9 jaar oud was. Ze studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Na het winnen van de eerste prijs op het Bloemendaals pianoconcours begon ze tevens haar studie piano aan het Conservatorium te Utrecht. In 2006 behaalde haar Bachelor-diploma cum laude. Vervolgens behaalde Henriëtte in 2008 haar Master-diploma bij Paolo Giacometti en Klára Würtz. Als pianist is zij zowel als solist, kamermusicus en als liedbegeleider actief. Momenteel studeert zij verder aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij onder anderen pianist Daniël Blumenthal.

Timothée Busch begon op zevenjarige leeftijd met cello-lessen aan het conservatorium van Luxemburg. Toen hij 20 was studeerde hij bij solocellist van het Orchestre de la Suisse Romande, Stephan Rieckhoff. Twee jaar later kwam hij naar Nederland, waar hij verder studeerde aan de Conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Tevens volgde hij masterclasses bij onder anderen Rafael Wallfish en Torleif Thedéen. Met enige regelmaat remplaceert Timotheé in het Gelders Orkest.Johannes Brahms Ludwig van Beethoven Michail Glinka cello klarinet klarinettrio piano Bösendorfer Imperial 290
zaterdag 31 mei 2014, 20:00 uur

Van fris lentegroen tot de melancholie van de late herfst. Op meesterlijke wijze verbindt het jonge Arcadië Trio jeugdige trio's van Beethoven en Glinka met Brahms' warmbloedig Trio op.114. Stuk voor stuk negentiende-eeuwse topwerken vol levenslust en berusting. Kortom, muziek uit een vervlogen Arcadië om heerlijk bij weg te dromen.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 31 mei 2014, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9 , Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer