Chopins Tweede Pianoconcert - Anna Fedorova (piano) en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest

Chopins Tweede Pianoconcert - Anna Fedorova (piano) en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest

Programma:

Chopin - Pianoconcert nr. 2 in f, op. 21 (arr.)

Dvorák - Strijkkwintet nr. 2 in g, op. 77

Romberg - Trio voor altviool, cello en contrabas nr. 1 in e, op. 38


Chopins Tweede Pianoconcert

Frédéric Chopin was pas negentien jaar oud toen hij zijn Tweede Pianoconcert componeerde. Nog steeds behoort het werk met zijn ongeremde hartstocht en prachtige melodieën tot zijn meest geliefde muziek. Zoals zo vaak in de romantiek vormde de onbeantwoorde liefde een dankbare inspiratiebron. Chopin was op het moment dat hij aan zijn Tweede Pianoconcert werkte tot over zijn oren verliefd op een medestudente van het conservatorium. Toen het Tweede Pianoconcert zes jaar later in druk verscheen, was hij zijn oude liefde blijkbaar al lang weer vergeten. Chopin droeg het werk op aan zijn leerling, gravin Delphine Potocka.

De Tsjechische ziel in Dvoráks Tweede Strijkkwintet

Het jaar 1875 was een mijlpaal in het leven van de toen 34-jarige Antonín Dvorák. Dankzij een staatsbeurs kon hij zich voor het eerst volledig op het componeren storten. Bovendien ontwikkelde Dvorák in deze tijd ook zijn karakteristieke componeerstijl, die hij baseerde op Tsjechische volksmuziek. Het groots opgezette Tweede Strijkkwintet op. 77 was daarvan een van de eerste voorbeelden. Dvorák was zelf erg tevreden over het stuk; hij stuurde het onder het motto ‘Voor mijn vaderland’ in voor een compositiewedstrijd, die hij won. Bijzonder is de rol van de contrabas, die de tweede altviool of cello in een klassiek strijkkwintet vervangt. Dankzij die contrabas krijgt het strijkkwintet een bijna symfonische sound.

Anna Fedorova

Pianiste Anna Fedorova verovert in hoog tempo de wereld. Ze speelt wereldwijd voor uitverkochte zalen, waaronder Het Concertgebouw en het Théâtre des Champs-Elysées. Op YouTube is ze met meer dan 11 miljoen views één van de best bekeken klassieke musici en in mei 2017 is zij artistiek directeur van de eerste editie van het Internationaal Kamermuziekfestival Ede. Aan de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal vlamt ze dit concert samen met Camerata RCO. 

Bernhard Romberg: Beethovens muze van de cello

Bernhard Rombergs cellospel moet Beethoven hebben aangesproken; naar verluidt wilde Beethoven zelfs een celloconcert voor Romberg componeren. Dat is er nooit van gekomen. Wel bracht Romberg Beethovens Cellosonates, op. 5 in première met de componist zelf aan het klavier. Veel van Rombergs eigen composities zijn inmiddels vergeten, maar Camerata RCO haalt een van zijn mooiste trio's onder het stof vandaan. Geniet van deze beroemde tijdgenoot en direct collega van Beethoven!

Camerata RCO

Camerata RCO is een uniek ensemble dat bestaat uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Het plezier dat de musici beleven aan het spelen in het orkest zetten zij voort door het samenspelen in kleinere bezetting. De musici tijdens dit concert zijn: Marc Daniel van Biemen (viool), Sjaan Oomen (viool), Jeroen Woudstra (altviool), Johan van Iersel (cello) en Nicholas Schwartz (contrabas).

Nicholas Schwartz: “Er zijn dagen dat het echt als de mooiste baan ter wereld voelt”
“Als het orkest op tournee gaat, proberen we ook altijd met Camerata concerten te geven. Hoe zwaar de jetlag ook is, we houden altijd plezier om muziek te maken. We keep the easy going spirit! Alles wat we met Camerata doen voelt als een cadeautje, of het nu gaat om een optreden in het Vondelpark of in de Edesche Concertzaal.” "
(Lees het interview met Nicholas Schwartz.)
Beluister Chopins Tweede Pianoconcert in de versie voor piano en kamerensemble

piano viool altviool cello contrabas vleugel Bösendorfer Imperial 290 Bernhard Romberg Frédéric Chopin Antonín Dovrák Koninklijk Concertgebouworkest
zaterdag 18 februari 2017, 20:00 uur

Pianiste Anna Fedorova speelt samen met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Camerata RCO, een prachtige bewerking van Chopins Tweede Pianoconcert. Voor de pauze neemt Camerata RCO u mee in Dvoráks meesterlijke Tweede Strijkkwintet en een schitterend strijktrio van Romberg. Beleef dit concert van muzikale vrienden mee!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 18 februari 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer