Moessorgski's Schilderijententoonstelling - Orlando Kwintet (fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn)

Moessorgski's Schilderijententoonstelling - Orlando Kwintet (fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn)

Kamermuziek '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '22/'23:

Programma:

Moessorgski - Schilderijententoonstelling (arr.)

Debussy - Strijkkwartet in (arr.)

Ligeti - Zes Bagatellen


Moessorgski's Schilderijententoonstelling

In dit fenomenale stuk schildert Moessorgski met muziek. Hij maakte deze wereldberoemde compositie bij schilderijen van een bevriende schilder. Spannend zijn die stukken zeker. Zo horen we een wilde heks, een hut op kippenpoten en muziek over een mysterieus kasteel. Vaak is het werk in Ravels orkestversie te horen, maar vanavond hoort u een bijzonder arrangement voor vijf blazers: fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn.


Strijkkwartet van Debussy voor blaaskwintet

Naast Moessorgski's Schilderijententoonstelling staan ook het ‘Strijkkwartet’ van Claude Debussy in een prachtige bewerking voor blaaskwintet, en de ‘Zes Bagatellen’ van de Hongaar György Ligeti op het programma. "We spelen graag geraffineerde bewerkingen van klassieke meesterwerken”, vertelt fagottist Bram van Sambeek. Bijzonder is dat de vijf musici ook bewerkingen van strijkkwartetten spelen. “Dat is best uitdagend, want je moet een stuk voor vier instrumenten bewerken voor een ensemble van vijf spelers. Voor dubbelgrepen en samenklanken die een violist in zijn eentje kan spelen, heb je nu twee blazers nodig.”


Zes Bagatellen van György Ligeti

De 'Zes Bagatellen' van de Hongaarse componist Göyrgy Ligeti is het enige originele stuk voor blaaskwintet op het programma. In de zes korte stukken wisselen vrolijkheid en droefenis elkaar voortdurend af. Het is muziek met een lach en traan, die Ligeti in het communistische Hongarije componeerde, vlak voordat hij naar het Westen vluchtte.  


Orlando Kwintet

Het Orlando Kwintet bestaat uit vijf Nederlandse topblazers die elk een indrukwekkende carrière hebben opgebouwd. De leden zijn solisten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en The Academy of St. Martin-in-the-Fields. Ook wonnen ze belangrijke prijzen, waaronder de Nederlandse Muziek Prijs, een Edison en de Philip Morris Kunstprijs. Hoofdvakdocenten aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg. Al enige jaren werden ze afzonderlijk van elkaar uitgenodigd voor optredens tijdens het Orlando Festival, voordat ze in 2008 besloten een kwintet te formeren en zich naar het geliefde Festival te vernoemen.


Bram van Sambeek: "Ik hield niet van voetballen, liever wilde ik het milieu redden"
Met zijn voorliefde voor de fagot was Bram van Sambeek zeker geen modelpuber. “Ik had überhaupt nogal uitgesproken voorkeuren. Ik hield niet van voetballen en oorlogje spelen. Liever wilde ik het milieu redden en stond ik als twaalfjarige ‘s middags op straat papier te prikken.” Nog steeds gaat het milieu hem aan zijn hart. “Duurzaamheid is zo’n uitgehold begrip geworden. Ik geloof meer in het stellen van een daad.” "
(Lees het interview met Bram van Sambeek.)


Het Orlando Kwintet bestaat uit:

 • Marieke Schneemann, fluit
 • Pauline Oostenrijk, hobo
 • Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet
 • Ron Schaper, hoorn
 • Bram van Sambeek, fagot


Kamermuziek blaaskwintet fluit hobo klarinet hoorn fagot György Ligeti Claude Debussy Modest Moessorgski Schilderijententoonstelling
vrijdag 10 maart 2017, 20:00 uur

Geniet van Moessorgski's sprookjesachtige 'Schilderijententoonstelling' en Debussy's geliefde Strijkkwartet in de kleurrijke versie daarvan voor vijf blazers! Het Orlando Kwintet bestaat uit vijf Nederlandse topblazers die elk een indrukwekkende carrière hebben opgebouwd.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 10 maart 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Koffie, drankjes inbegrepen;
 • Garderobe inbegrepen;
 • Luxe programmamagazine inbegrepen;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
 • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer