Leden van het Koninklijk Concertgebouworkest - Schuberts meesterlijke Octet

Leden van het Koninklijk Concertgebouworkest - Schuberts meesterlijke Octet

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Niet alleen blinken de musici uit in het grote symfonische repertoire, tevens zijn ze groot liefhebber van kamermuziek. Acht solisten uit het KCO vieren in de Edesche Concertzaal hun liefde voor Schuberts prachtige 'Octet'. Kamermuziek van het hoogste niveau, met de allure van een meeslepende symfonie. 

Arno Piters: "Ik studeerde me te pletter, omdat je toch die erkenning wilt"
Binnen het Koninklijk Concertgebouworkest is veel ruimte voor kamermuziek. "Dat is belangrijk, zeker voor de strijkers. Die staan er in hun eentje helemaal alleen voor; elk krasje, elk foutje hoor je. Kamermuziek komt het samenspel van het hele orkest ten goede, want je moet enorm goed letten op wat er om je heen gebeurt. En dan maakt het eigenlijk niet uit met wie je samenspeelt, want iedereen speelt de sterren van de hemel. Daarom vind ik het zo geweldig om samen het programma met de schitterende octetten van Schubert en Widmann te doen!"
(Lees het interview met Arno Piters.)

Schuberts 'Octet'

Een meesterwerk komt nooit alleen. Schubert schreef zijn 'Octet' voor drie blazers en vijf strijkers in dezelfde tijd dat hij werkte aan de befaamde strijkkwartetten 'Rosamunde' en 'Der Tod und das Mädchen'. Een andere overeenkomst is dat Schubert ook in het 'Octet' uit andere composities put, zoals het beroemde lied 'Der Wanderer'. Daarmee houdt de verwantschap wel op, want zowel in duur als in bezetting overstijgt het 'Octet' deze strijkkwartetten ruimschoots. Daarmee componeerde Schubert met zijn 'Octet' een tot dan toe uniek werk en inspireerde latere componisten tot een dergelijk werk.

Het 'Octet' van Jörg Widmann

Jörg Widmann (1973) is zo'n componist in wiens muziek Schuberts geest tot diep in de poriën is doorgedrongen. Voor Widmann is Schuberts 'Octet' dan ook "the central reference work”. Een meesterwerk komt nooit alleen. Zo begint Widmanns 'Octet' net als dat van Schubert eenstemmig, maar Widmann laat het achtkoppige ensemble als een heel orkest uitwaaieren door gebruik te maken van bijzondere speelmanieren. Geniet van deze twee meesterlijke octetten als de twee zijden van dezelfde medaille. Lees ook het interview dat De Groene Amsterdammer had met Jörg Widmann.

Beluister Schuberts 'Octet' door leden van de Berliner Philharmoniker.

Jörg Widmann Franz Schubert Octet Kamermuziek viool altviool cello contrabas klarinet hoorn fagot Koninklijk Concertgebouworkest
zaterdag 25 februari 2017, 20:00 uur

Vijf strijkers en drie blazers uit het wereldberoemde Koninklijk Concertgebouworkest spelen twee topwerken uit de kamermuziek. Schubert maakte zich onsterfelijk met zijn prachtige Octet. Het werd een werk met symfonische allure, niet alleen door de grote bezetting, maar ook vanwege de lengte. De Duitse componist Jörg Widmann liet zich er zo door inspireren dat hij ook een Octet voor dezelfde bezetting schreef. Muziek die deze acht leden van het Koninklijk Concertgebouworkest op het lijf is geschreven.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 25 februari 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer