Stabat Maters van Pergolesi en Scarlatti in originele bezetting, met Marjon Strijk (sopraan) en Gabriëlle Nijhuis (mezzosopraan)

Stabat Maters van Pergolesi en Scarlatti in originele bezetting, met Marjon Strijk (sopraan) en Gabriëlle Nijhuis (mezzosopraan)

Oude Muziek '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Oude Muziek '21/'22:

Programma:

 • Pergolesi - Stabat Mater
 • A. Scarlatti - Stabat Mater
 • Bach - Koraalpreludes BWV 1093 en BWV 1095


Pergolesi's Stabat Mater

Giovanni Battista Pergolesi schreef misschien wel het beroemdste Stabat Mater van de Westerse muziekgeschiedenis. Wie kent niet het bitterzoete openingsdeel waarin sopraan en alt voortdurend om elkaar heen cirkelen. Alsof Maria zelf op je schouder uithuilt. Minstens zo schrijnend waren de omstandigheden waaronder Pergolesi het componeerde: de 26-jarige componist schreef zijn Stabat Mater een paar maanden voor hij overleed aan tuberculose. Het werk raakte met mythes omgeven, maar werd ook ongekend populair. Het ging zelfs de geschiedenisboeken in als de meest gedrukte compositie van de achttiende eeuw.


Het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti

De 63-Scarlatti was op het moment dat hij zijn 'Stabat Mater' componeerde de grand old man van de Italiaanse opera, hij schreef er niet minder dan 115. Geen wonder dat zijn 'Stabat Mater' vooral inzoomt op dramatische contrasten in de tekst. Een bijzondere overeenkomst tussen de Stabat Maters van Pergolesi en Scarlatti is de sobere bezetting van twee zangstemmen, twee violen en basso continuo. Dat had alles te maken met de armlastige opdrachtgever van beide stukken: de Napolitaanse Orde van de Ridder van de Maagd der Smarten. Tijdens dit concert hoort u beide werken in hun originele bezetting. 


Stabat Mater in de originele bezetting

Marjon Strijk (sopraan), Gabriëlle Nijhuis (alt), Antoinette Lohmann (barokviool), Pieter Affourtit (barokviool), Diederik van Dijk (barokcello) en Henk van Zonneveld (kistorgel) brengen de Stabat Maters van Scarlatti en Pergolesi in de originele bezetting horen. Intense intimiteit op het hoogste niveau. Sopraan Marjon Strijk behoort tot het vaste solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging en maakt deel uit van het internationaal vermaarde solistenensemble Quinck. Henk van Zonneveld studeerde orgel en klavecimbel aan het Utrechts Conservatorium en staat als continuo-speler in de traditie van grootheden als Ton Koopman en Gustav Leonhardt.

Marjon Strijk: "Met beide benen op de grond"
Sopraan Marjon Strijk gaat haar eigen weg. Ze deed geen conservatoriumopleiding, maar begon haar werkende leven in de zorg. Pas later werd zang een serieus carrièrepad. Inmiddels is ze een veelgevraagde soliste. “Door het verpleegstersvak ben ik altijd met beide benen op de grond blijven staan.” (Lees het interview met Marjon Strijk.)

Beluister Pergolesi's Stabat Mater in kleine bezetting.


Stabat mater Giovanni Battista Pergolesi Alessandro Scarlatti barokviool kistorgel zang barokcello sopraan alt oude muziek Passie koralen Johann Sebastian Bach
vrijdag 24 maart 2017, 20:00 uur

De jong gestorven Pergolesi schreef misschien wel het aangrijpendste 'Stabat Mater' ooit. Weinig componisten wisten het verdriet van Maria om haar zoon zo intens in muziek uit te drukken als Pergolesi. In de Edesche Concertzaal klinkt dit meesterwerk samen met het minstens zo serene 'Stabat Mater' van Alessandro Scarlatti. Organist Henk van Zonneveld combineert deze vocale meesterwerken met twee orgelkoralen van Johann Sebastian Bach.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 24 maart 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer