Klára Würtz en het Daniel Quartet - Schumanns Pianokwintet

Klára Würtz en het Daniel Quartet - Schumanns Pianokwintet

Programma:

 • Schumann - Kreisleriana, op. 16 (sel.)
 • Schumann - Pianokwartet in Es, op. 47
 • Schumann - Pianokwintet in Es, op. 44

Schumanns 'Pianokwintet'

Schumanns 'Pianokwintet' bevat alles wat je van een romantisch componist mag verwachten. Het zit vol extreme contrasten en hartstochtelijke melodieën; muziek waarmee de componist de musici op het puntje van hun stoel dwingt. Schumann componeerde dit nauwelijks geëvenaarde meesterwerk in 1842, het jaar waarin hij heel veel kamermuziek componeerde. Als één van de eerste componisten ooit smolt Schumann de klankwerelden van piano en strijkkwartet tot één geheel met verbluffend resultaat. Generaties kamermuziekliefhebbers hebben Schumanns 'Pianokwintet' sindsdien in het hart gesloten. In hetzelfde jaar ontstond ook het 'Pianokwartet', dat eveneens tijdens dit concert wordt uitgevoerd. Als contrast tussen deze kamermuziekwerken speelt Klára Würtz een selectie uit Schumanns poëtische 'Kreisleriana'.


Klára Würtz

Voor de Hongaarse pianiste Klára Würtz stond al vroeg vast dat ze in de muziek verder wilde gaan. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten aan Ferenc Liszt Muziekakademie in Boedapest. Daar studeerde ze bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág, en ze kreeg een beurs van meesterpianist András Schiff om masterclasses bij hem in Engeland te volgen.

Als kamermusicus is Klára Würtz zeer actief. Ze maakt deel uit van Klaviertrio Amsterdam, waarmee zij jaarlijks een serie concerten in de Verenigde Staten geeft. Ze speelde regelmatig samen met violisten als Janine Jansen en Dmitri Makhtin. Zij nam meer dan 30 cd’s op. Haar opname van Mozarts pianosonates is al vijftien jaar een referentie-opname. De opname uit 2012 van de Beethoven vioolsonates met de jonge Hongaarse topviolist Kristóf Baráti oogstte internationaal ook grote lof (een belangrijke Duitse krant noemde het “tot op heden de beste opname ooit”).

Klára Würtz: "Aan het conservatorium was het nooit goed genoeg"
"Elke week moest je met een volledig nieuw stuk komen, maar eigenlijk was het nooit genoeg. Toch heeft het mijn persoonlijkheid enorm gevormd. Wat ik ervan leerde, was dat je ondanks alles je eigen visie moet ontwikkelen. Het was óf staande blijven, óf meegesleurd worden in de stroom."
(Lees het interview met Klára Würtz.)

Daniel Quartet

Het Daniel Quartet werd in 1974 in Israël opgericht door vier musici die elkaar tijdens hun studie aan de Rubin Academie in Tel Aviv hadden leren kennen. In 1976 vestigde het Daniel Kwartet zich in Nederland, van waaruit het zich een snel groeiende reputatie verwierf dankzij jaarlijkse tournees binnen en buiten Europa. Vooral tijdens het bestaan van het Nederlands Impresariaat was het Daniel Kwartet regelmatig te gast op de grote podia in Nederland. Ook speelden zij in de belangrijkste muziekcentra in de Verenigde Staten, zoals in de Carnegie Hall in New York, Chicago en Los Angeles. Het Daniel Kwartet werkte samen met meerdere vooraanstaande musici, zoals János Starker, Gervase de Payer, George Pieterson, Walter Boeykens, Donald Weilerstein (Cleveland Quartet) en Yoël Krosnick (Juillard Quartet), het Vermeer Quartet, het Fine Arts Quartet, Ronald Brautigam, Tabea Zimmerman, Anton Kuerti, en Rian de Waal.

Beluister het 'Scherzo' uit Schumanns 'Pianokwintet', op. 44.

Robert Schumann pianokwartet pianokwintet Kreisleriana piano vleugel Bösendorfer Imperial 290 Kamermuziek strijkkwartet viool altvioo cello
zaterdag 25 maart 2017, 20:00 uur

Het 'Pianokwintet' van Robert Schumann behoort tot zijn mooiste muziekstukken. Alles zit erin wat je van een romantisch componist mag verwachten. Met zijn hartstochtelijke melodieën vertelt Schumann een persoonlijk verhaal. Pianiste Klára Würtz en het Daniel Quartet combineren Schumanns meesterlijke 'Pianokwintet' met zijn 'Pianokwartet' en een selectie uit de pianobundel 'Kreisleriana', op. 16.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 25 maart 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer