Pianowonder Aidan Mikdad (vervangt meesterpianist Alexander Gavrylyuk) - Beethoven, Ravel, Prokofjev en Skrjabin

Pianowonder Aidan Mikdad (vervangt meesterpianist Alexander Gavrylyuk) - Beethoven, Ravel, Prokofjev en Skrjabin
Uitvoerenden: Aidan Mikdad

 

Pianowonder Aidan Mikdad (vervangt meesterpianist Alexander Gavrylyuk) - Beethoven, Ravel, Prokofjev en Skrjabin

Pianosonate in D, op. 10, nr. 3
Aidan Mikdad
 • I. Presto
 • II. Largo e mesto
 • III. Menuetto. Allegro
 • IV. Rondo. Allegro
Beethoven was 28 jaar toen hij deze pianosonate schreef. Duidelijk hoorbaar is hoe Beethoven zichzelf steeds verder losmaakt van zijn eerdere grote voorbeelden Haydn en Mozart. Vooral het langzame middendeel werd beroemd vanwege het tragische karakter. Daarin horen we al iets van de treurmars uit de Eroica-Symfonie, die Beethoven vijf jaar later zou componeren.
La valse
Aidan Mikdad
Ravels 'La Valse' is een eerbetoon aan de Weense wals van Johann Strauss jr. Volgens de componist beeldt het eerste tafereel de geboorte van de wals uit. Het tweede deel laat ons de zwevende dansparen zien in het Wenen van de Strauss-familie. Het derde deel schildert een keizerlijk dansfeest waar niemand zich kan onttrekken aan het walsritme. Als het hoogtepunt bereikt is stort de wals ineen. Ravel had 'La Valse' oorspronkelijk als balletstuk bedacht, maar choreografen als Sergej Diaghilev zagen daar weinig in. In 1920 voltooide Ravel de orkestversie en maakte later zelf een bewerking voor piano solo.
PAUZE
Prelude, op. 37, nr. 1
Aidan Mikdad
Alexander Skrjabin was een groot bewonderaar van Chopins pianomuziek. Veel daarvan horen we terug in deze prachtige Prelude vol serene melancholie. Het is de eerste van de 'Vier Preludes', op. 37 die Skrjabin in 1903 componeerde.
Pianosonate nr. 5, op. 53
Aidan Mikdad
Skrjabins 'Vijfde Pianosonate', op. 53 ontstond in dezelfde tijd als zijn fameuze orkestwerk 'Poème d'extase'. Muzikaal zijn er veel verbanden tussen beide stukken. Zo wilde Skrjabin ook zijn sonate aanvankelijk 'Poème' noemen, want als motto gaf hij het werk een gedicht mee: 'Ik roep jullie tot leven, oh mysterieuze krachten / Verdronken in de donkere diepten / van de scheppende geest, beschroomde / schaduwen van het leven, jullie breng ik vermetelheid.'
Pianosonate nr. 7, op. 83
Aidan Mikdad
 • I. Allegro inquieto
 • II. Andante caloroso
 • III. Precipitato
In 1939 begon Prokofjev aan drie pianosonates, waarin hij zowel met de Tweede Wereldoorlog als met het door hem gehate Stalinistische bewind afrekende. In de 'Zevende Pianosonate', op. 83 (de tweede van de drie oorlogssonates) schildert Prokofjev een wrang portret van Stalin zelf. Spottende melodieën en tot machine-achtige motoriek verworden passages geven uiting aan Prokofjevs frustraties. Ironisch genoeg won uitgerekend deze sonate de Stalin-Prijs. De legendarische pianist Sviatoslav Richter speelde in 1943 de première in Moskou.
donderdag 16 februari 2017, 20:00 uur

Beleef aankomend meesterpianist Aidan Mikdad. Op zijn twaalfde won Aidan de International Piano Competition in het Franse Lagny-sur-Marne. Sindsdien kwamen daar belangrijke prijzen bij en ontving hij uit handen van de wereldberoemde Hélène Grimaud de Klavier-Festival Ruhr Scholarship 2015. Beluister de vijftienjarige Aidan in prachtige werken van Beethoven, Ravel, Prokofjev en Skrjabin. Aidan Mikdad vervangt de voorlopig uitgevallen Alexander Gavrylyuk (zijn concert vindt op een later moment plaats).

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
donderdag 16 februari 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer