Utrecht String Quartet - Tsjaikovski, Sibelius, Sallinen

Utrecht String Quartet - Tsjaikovski, Sibelius, Sallinen

Utrecht String Quartet

Het Utrecht String Quartet krijgt lovende kritieken in internationale pers. Geen wonder want de vier musici zijn voortdurend op zoek naar spannende combinaties van bekende klassieke stukken en verrassende parels uit de bijna grenzeloze wereld van het strijkkwartet. In de Edesche Concertzaal combineert het Utrecht String Quartet Tsjaikovski’s ‘Eerste Strijkkwartet’ met Sibelius’ beroemde strijkkwartet ‘Voces Intimae’. En met het ‘Derde Strijkkwartet’ van de Finse componist Aulis Sallinen laten de musici horen dat de muziek van Sibelius ook voor de huidige generatie Finse componisten nog steeds een belangrijke inspiratiebron is. Beluister het magistrale Utrecht String Quartet in drie van de mooiste strijkkwartetten uit Finland en Rusland.

Tsjaikovski. Tot tranen geroerd

Naar verluidt was de schrijver Lev Tolstoj zo geroerd door Tsjaikovski’s Eerste Strijkkwartet, dat hij tijdens een uitvoering naast de componist in tranen uitbarstte. Het aangrijpende middendeel 'Andante cantabile' is zo populair geworden dat het vaak als zelfstandig stuk wordt uitgevoerd. Toen de Amerikaanse zangeres Connee Boswell in 1940 de melodie in haar liedje ‘On the Isle of May’, verwerkte, werd het ook in populaire kringen een regelrechte hit. Het Utrecht String Quartet speelt het origineel waar het allemaal mee begon. En als specialist in het Russische repertoire heeft het Utrecht String Quartet zeker een naam hoog te houden.


Sibelius en Sallinen

Ook in de Finse muziek is het Utrecht String Quartet meer dan thuis. Eerste violist Eeva Koskinen is zelf Finse en kent de muziek van Sibelius als geen ander. Het Utrecht String Quartet speelt zijn diepzinnige strijkkwartet ‘Voces intimae’ (intieme stemmen). Sibelius was zo tevreden over het stuk dat hij aan zijn vrouw schreef: “Het is iets heel moois geworden. Het is het soort muziek dat een glimlach op je lippen brengt, op het moment dat je sterft.” De muziek van Aulis Sallinen is ondenkbaar zonder die van Sibelius. “Beiden lieten zich inspireren door de Finse volksmuziek, maar daarin gaat Sallinen veel verder dan Sibelius”, vertelt Eeva Koskinen. Voor zijn 'Derde Strijkkwartet' nam Sallinen een bekend Fins volksliedje als uitgangspunt. "Iedereen in Finland kent het. Het grappige is dat je de snelle variant vooral tijdens bruiloften hoort, de langzame versie wordt juist tijdens begrafenissen gespeeld. Sallinen speelt in zijn stuk letterlijk met de verschillende kanten van deze melodie.”


Eeva Koskinen over de relatie tussen Sibelius en Finland:
"Zijn muziek is er onlosmakelijk mee verbonden. Sibelius is totaal bepalend geweest voor de ontwikkeling van de Finse muziek van de twintigste eeuw. Dit heeft er ook voor gezorgd dat verschillende Finse componisten na hem moeilijk uit zijn schaduw konden komen.”
(Lees het interview met Eeva Koskinen.)


YouTube-tip


strijkkwartet viool altvioo cello Aulis Sallinen Jean Sibelius Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Pyotr Ilyich Tchaikovsky Voces intimae Kamermuziek Finland Finse onafhankelijkheid
zaterdag 16 september 2017, 20:00 uur

Als zelfs Frank Sinatra zingt op een melodie uit het Eerste Strijkkwartet van Tsjaikovski, dan is er alle reden om te komen luisteren naar de uitvoering daarvan door het Utrecht String Quartet. Zo mooi is deze muziek, zo aangrijpend, dat de beroemde schrijver Lev Tolstoj zijn tranen de vrije loop liet. Ook het ‘Voces intimae’ van Sibelius tovert emoties op je gezicht, op onverwachte momenten. De technische perfectie en muzikale excellentie van het Utrecht String Quartet brengen deze muziek meer dan tot haar recht in de prachtige akoestiek van de Edesche Concertzaal.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 16 september 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer