Gitaarduo Katona Twins - Bach, Kodály, De Falla

Gitaarduo Katona Twins - Bach, Kodály, De Falla

Van Duitse barok naar Spaanse volksmuziek

De gitaar is zo'n veelzijdig instrument dat je er bijna alles op kunt spelen. De Katona Twins nemen voor dit recital een heleboel verschillende soorten stukken mee. Maar als er één ding is dat al deze muziek met elkaar verbindt, dan wel dat je er bijna of soms zelfs helemaal op kunt dansen. Via Bachs barokke Franse dansen nemen de Katona Twins je mee naar de zigeunerdansen van de Spanjaard Manuel de Falla en die van hun Hongaarse landgenoot Zoltán Kodály.

Katona Twins

‘Het zit in de familie’; dat geldt zeker voor de broers Peter en Zoltán Katona. Als eeneiige tweeling zit het gitaarspelen hen spreekwoordelijk in het bloed. Op hun tiende begonnen ze ermee en ze zijn er niet meer mee opgehouden. Hun eerste lessen kregen ze op de Béla Bartók-muziekschool in hun geboorteplaats Boedapest waarna ze hun studie voltooiden aan de gerenommeerde Royal Academy of Music in Londen. Ondertussen regende het prijzen. In 1993 sleepten ze de Eerste Prijs van het Franse Concours International de Guitarre en Duo in de wacht, gevolgd door de Culturele Prijs van Kassel (1993) en de belangrijke Borletti-Buitoni Prijs (2004).


Zoltán Katona: "Wij hebben geen voorkeur voor een bepaald soort muziek"
De Katona Twins beperken zich niet tot het klassieke repertoire. “We hebben geen voorkeur voor een bepaald soort muziek. Eigenlijk moet je als gitarist alles kunnen spelen, want de gitaar is zo’n divers instrument. Je komt het in bijna alle muziekstijlen tegen.”
(Lees het interview met Zoltán Katona.)

YouTube-tip

Beluister de Katona Twins in het verstilde 'Oriental' van de Spaanse componist Enrique Granados.


gitaar Gitaarduo Johann Sebastian Bach Zoltán Kodály Isaac Albéniz Péter Katona Georg Friedrich Händel Enrique Granados Manuel de Falla El amor brujo
vrijdag 29 september 2017, 20:00 uur

Ze vielen voor de warme klank van de klassieke gitaar, maar toch... als tieners wisten de Katona Twins wel raad met de elektrische gitaar en de populaire muziek. Die muzikale breedte is terug te horen bij dit wereldberoemde klassieke gitaarduo. Na de ingetogen muziek van Bachs Franse Suite klinken heftige uithalen van Manuel de Falla in het El amor brujo. In de opzwepende Dansen uit Galántha van hun landgenoot Zoltán Kodály klinken de Katona’s zelfs als een heel orkest.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 29 september 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer