Mendelssohn en Schumann - Margreeth de Jong (orgel) & Merel van Geest (sopraan)

Mendelssohn en Schumann - Margreeth de Jong (orgel) & Merel van Geest (sopraan)
N.B. De gevierde sopraan Merel van Geest vervangt Loes van Schothorst wegens ziekte. Het programma blijft ongewijzigd. 

Margreeth de Jong

Margreeth de Jong is zowel gevierd organiste als componiste. Tot ver over de landsgrenzen wordt haar muziek gespeeld en ook zelf is zij vaak in binnen- en buitenland te beluisteren. In 1994 ontving ze de zilveren medaille van de Société Académique “Arts – Sciences – Lettres” te Parijs voor haar verdiensten voor de Franse orgelmuziek. In 2012 werd Margreeth de Jong door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Beleef in de Edesche Concertzaal verschillende kanten van haar kunstenaarschap aan het prachtige Ypma-orgel. Beluister haar als organiste in bijvoorbeeld Mendelssohns bekende ‘Vierde Orgelsonate’, maar ook in eigen werk zoals de prachtige 'Sicilienne' met een aldus Margreeth de Jong “lieflijke en zoete melodie”. Sopraan Merel van Geest paart haar gloedvolle stem in sfeervolle liederen van Fanny en Felix Mendelssohn, Clara Schumann en Margreeth de Jong.


Merel van Geest

Als sopraan laat Merel van Geest zich op vele manieren horen. Op het operatoneel vertolkt ze verschillende rollen, zoals in Mozarts 'Le nozze di Figaro' en 'Hänsel und Gretel' van Humperdinck. Ook is Merel een bekende soliste in de klassieke oratoria, zoals Brahms’ 'Ein deutsches Requiem', de 'Johannes Passion' en het 'Weihnachtsoratorium' van Bach, en Händels 'Messiah'. Daarnaast zingt Merel graag hedendaagse muziek. Een van hoogtepunten was haar medewerking aan 'De Tijd' van Louis Andriessen onder leiding van Reinbert de Leeuw. In de Edesche Concertzaal laat Merel van Geest haar liefde voor het romantische lied spreken.

 

Mendelssohns Vierde Orgelsonate

Met Mendelssohns ‘Vierde Orgelsonate’ beluister je een van de hoogtepunten uit de orgelmuziek van de negentiende eeuw. Het stuk komt uit een serie van zes orgelsonates die Mendelssohn in 1845 voltooide. Ondanks dat de ‘Vierde Orgelsonate’ het bekendst werd, kostte het Mendelssohn het heel wat hoofdbrekens om het te voltooien. Uiteindelijk schreef hij een heel nieuw slotdeel, dat ook regelmatig als los stuk is te horen.


Four Love Songs

Waar de meeste kunst over gaat? Schoonheid, liefde en de dood. Bij de Engelse dichteres Christina Georgina Rossetti is dat niet anders. Vier van haar gedichten inspireerde Margreeth de Jong tot de ‘Four Love Songs’. Het zijn stuk voor stuk sfeervolle composities met romantische, pastorale en religieuze tintjes.


Margreeth de Jong heeft het programma afgestemd op het Ypma-orgel. “Het is een romantisch instrument, dus daar heb ik muziek bij gezocht. Voor de pauze spelen we muziek van Mendelssohn, zijn zus Fanny en Clara Schumann. Ik wilde graag een paar vrouwelijke componisten spelen. Na de pauze brengen we mijn eigen werk. Ik noem dat deel 'orgel anders', omdat het orgel te horen is op een manier die veel mensen niet kennen.”
(Lees het interview met Margreeth de Jong.)

YouTube-tip

Beluister Margreeth de Jong in haar eigen compositie Präludium und Fuge über ''Großer Gott wir loben dich''


lied sopraan Orgel zang Margreeth de Jong Fanny Hensel-Mendelssohn Clara Schumann-Wieck Felix Mendelssohn-Bartholdy Vrouwelijke componisten Ypma-orgel
vrijdag 6 oktober 2017, 20:00 uur

Deze avond maakt u het eerste OrgelPlus-concert van de Edesche Concertzaal mee. Het is een prachtig programma met muziek en liederen van Fanny Hensel-Mendelssohn, Clara Schumann en Felix Mendelssohn-Bartholdy en de Engelse dichteres Georgina Rossetti. De bekende organiste Margreeth de Jong speelt werken van dezelfde componisten en van haarzelf (Margreeth de Jong is internationaal bekend). Merel van Geest zong onder de bekende dirigent Reinbert de Leeuw en in diverse opera's.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 6 oktober 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer