Anna Vinnitskaya - Chopin, Debussy, Prokofjev - Wereldpianisten

Anna Vinnitskaya - Chopin, Debussy, Prokofjev - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Anna Vinnitskaya

Aan studeren had Anna Vinnitskaya een broertje dood, vertelt ze in een interview. Wat haar wel motiveerde? Concerten spelen! Sinds het winnen van de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd doet ze niet anders meer. Wereldwijd verdringen zich de belangrijkste pianopodia om haar binnen hun muren te krijgen. Ook de pers raakt niet uitgepraat over haar indrukwekkende pianospel. De Frankfurter Allgemeine Zeitung slaat de spijker op zijn kop en prijst Anna Vinnitskaya's "technische perfectie en lyrische zangerigheid." Kwaliteiten die uitstekend van pas komen in de muziek van Chopin, Debussy en Prokofjev.


Altijd weer die Russen

Anna Vinnitskaya heeft als geboren Russin veel met de muziek van haar vaderland. Aan het blad ‘Pianist’ vertelt ze: "Russische muziek zit in mijn bloed, ik begrijp meteen hoe ik het moet aanpakken, hoe ik het moet spelen en hoe ik de klank krijg die ik wil.” In de Edesche Concertzaal speelt ze Prokofjevs ‘Vierde Pianosonate’. Aan de Bösendorfer Imperial wordt dat ongetwijfeld een bijzondere ervaring. Anna vertelt: “De bassen en het lage register zijn zo rijk. De bassen op deze vleugels zijn zo diep!”


Voor alle werken die Anna Vinnitskaya op haar repertoire heeft staan geldt dat ze er eigenlijk nooit op uitgekeken raakt. “Steeds ontdek je weer nieuwe dingen. Het is een weg zonder einde, die ik graag bewandel. Je raakt onderweg weleens vertwijfeld, maar het is prachtig werk. Wie weet kan ik over twintig jaar zeggen: nu heb ik bereikt wat ik wil, nu klinkt het zoals ik het in mijn hoofd heb.”
(Lees het interview met Anna Vinnitskaya.)

Chopins Preludes

Een van de hoogtepunten op het programma zijn Chopins 24 Preludes . Een prelude is letterlijk een ‘voorspel’, maar Chopin bouwt zijn ingezette verhaal niet verder uit. Alle preludes staan op zichzelf, met uiteenlopend karakters en muzikale sferen. Delicaat en gepassioneerd, precies zoals Vinnitskaya's pianospel!


YouTube-tip

Beluister Anna Vinnitskaya in Prokofjevs 'Tweede Pianoconcert' tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd.


piano Bösendorfer Imperial 290 Wereldpianisten vleugel Pianorecital Frédéric Chopin Claude Debussy Sergej Prokofjev Koningin Elisabethwedstrijd Sergei Prokofiev Sergei Prokofieff
zaterdag 7 oktober 2017, 20:00 uur

De meesterlijke pianiste Anna Vinnitskaya is zelden in Nederland te beluisteren. Voor de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal maakt ze gelukkig een uitzondering. Anna Vinnitskaya heeft een bijzondere band met de muziek van Sergej Prokofjev. Ze won er de fameuze Koningin Elisabethwedstrijd 2007 mee en het leverde haar ook de ECHO Klassik award in 2011 op. In de Edesche Concertzaal verbindt ze Prokofjevs Vierde Pianosonate met schilderachtige preludes van Chopin en Debussy.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 7 oktober 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer