Beethovens ‘Derde Pianoconcert’ - Wiener Kammersymphonie & Paolo Giacometti

Beethovens ‘Derde Pianoconcert’ - Wiener Kammersymphonie & Paolo Giacometti

Beleef een heerlijke Weense avond in de Edesche Concertzaal

De Wiener Kammersymphonie bestaat uit het neusje van de zalm wat de stad Wenen muzikaal in huis heeft. Pianist Paolo Giacometti speelt met dit gerenommeerde ensemble een prachtige bewerking van Beethovens ‘Derde Pianoconcert’. Dit meesterwerk omsluit de Wiener Kammersymphonie met Beethovens minstens zo bekende ‘Zevende Symfonie’ en de ouverture ‘Die Geschöpfe des Prometheus’.


Paolo Giacometti

"Magistraal", "uitgebalanceerd", "elegant, vloeiend en transparant". Het zijn slechts enkele meningen in de pers over wereldpianist Paolo Giacometti. Zijn interpretaties van Ravels muziek zijn ongeëvenaard en van het hoogste niveau. Hij won veel prijzen op internationale concoursen. Zo ontving Giacometti de onderscheiding "BBC Music Magazine’s Benchmark and Performance of Outstanding Quality distinctions" voor enkele van zijn opnamen.


Wiener Kammersymphonie

De Wiener Kammersymphonie werd in 2006 ter gelegenheid van het Mozart-jaar opgericht. Maar nu, ruim tien jaar later, is Mozart al lang niet meer de enige focus van het ensemble. Wel blijft de Weense muziek een van de belangrijkste inspiratiebronnen van de Wiener Kammersymphonie. Geniet van dit strijkkwintet dat direct afkomstig lijkt uit de brede straten van Wenen.


De vijf leden van de Wiener Kammersymphonie vormen een unieke combinatie. Onder de bezielende leiding van cellist Sergio Mastro zorgen hun optredens wereldwijd voor enthousiast publiek. In de Edesche Concertzaal speelt dit Weense strijkkwintet, samen met ster-pianist Paolo Giacometti, prachtige muziek van Beethoven. "We ontdekten zoveel originele arrangementen voor strijkkwintet, dat we daarmee een plek hebben veroverd op de internationale concertpodia.”
(Lees het interview met Sergio Mastro.)

Beethovens Derde Pianoconcert

Toen Beethoven zijn Derde Pianoconcert componeerde, bevond hij zich op het toppunt van zijn roem als pianist. Dat hij zich daarbij veel vrijheden veroorloofde, herinnerde zich Beethovens vriend Ignaz von Seyfried, die tijdens de wereldpremière van het stuk de blaadjes omsloeg: “Ik zag vooral lege pagina’s met hier en daar een paar hiëroglief-achtige aanwijzingen. Beethoven speelde alles uit zijn hoofd, omdat hij geen tijd had gehad het allemaal op te schrijven.” Toen een bevriende pianist het stuk een jaar later wilde uitvoeren, schreef Beethoven de pianopartij pas helemaal uit. Het zijn deze noten die onder de magische handen van pianist Paolo Gacometti tot leven komen.


Beethovens Zevende Symfonie

Beethovens ‘Zevende Symfonie’ was direct bij de première een groot succes. Zo moest het populaire ‘Allegretto’ worden herhaald. Wat het geheim is van dit meesterwerk? Alles wat je van Beethoven mag verwachten zit er in: zangere melodieën en opzwepende ritmes. Richard Wagner noemde Beethovens ‘Zevende’ zelfs een ‘apotheose van de dans’, vanwege de flitsende ritmiek. Geen wonder dat de ‘Zevende Symfonie’ naast de ‘Eroïca’- en de ‘Vijfde Symfonie’ nog steeds tot Beethovens bekendste symfonieën behoort.


De Wiener Kammersymphonie bestaat uit:
Vira Zhuk, eerste viool
Aya Georgieva, tweede viool
Barbara Palma, altviool
Sergio Mastro, cello
Damián Posse, contrabas

YouTube-tip


Ouverture Prometheus Derde Pianoconcert Zevende Symfonie vleugel Bösendorfer Imperial 290 piano strijkkwintet contrabas cello altviool viool Ludwig van Beethoven oktober
zaterdag 21 oktober 2017, 20:00 uur

In 1802 schreef Beethoven enthousiast aan zijn vrienden dat hij een nieuwe weg was ingeslagen. Zijn balletmuziek bij ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ was een ware hit. En met zijn Derde Pianoconcert schreef Beethoven het eerste romantische pianoconcert; of beter een symfonie met piano. Muziek die de Wiener Kammersymphonie op het lijf is geschreven. Dit Weense topensemble heeft de gave om grote symfonische stukken te vertalen naar het kamermuziekpodium. Als slotstuk van het concert speelt deze onweerstaanbare combinatie Beethovens ‘Zevende Symfonie’.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 21 oktober 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer