Camerata Trajectina - 500 jaar Reformatie

Camerata Trajectina - 500 jaar Reformatie

Oude Muziek '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Oude Muziek '21/'22:

Van psalmberijmingen tot martelaarsliederen

Wie muziek uit de begintijd van de Reformatie wil beleven, moet bij Camerata Trajectina zijn. In dit concert staat Martin Luther centraal. Niet alleen klinken er liederen van Luther zelf, ook brengt Camerata Trajectina verschillende psalmberijmingen ten gehore, variërend van de Souterliedekens tot de psalmen van Petrus Datheen. Een bijzonder genre in dit concert vormen de martelaarsliederen, waarin gestorven wederdopers, maar ook slachtoffers van de inquisitie werden geëerd. Weinig ensembles in Nederland hebben zich zo met het protestantisme in Nederland bezig gehouden als Camerata Trajectina. Eerder al gaf het ensemble intrigerende kijkjes in het protestantisme van de Lage Landen met programma’s rond de doopsgezinde beweging, het calvinisme en andere stromingen.


Camerata Trajectina werkt graag rond thema's en herdenkingen. Nu is het de beurt aan Maarten Luther en de viering van 500 jaar Reformatie. Zanger Nico der Meel voorziet de liederen tijdens het concert van toelichting. "De taal is oud, dus het is nodig om hier en daar een woord te verklaren of de achtergrond bij een lied te vertellen." De zanger heeft maanden voorbereidingswerk in het project gestopt. "Het is liefdewerk. Ik word er gelukkig van."
(Lees het interview met Nico van der Meel.)

Camerata Trajectina

Camerata Trajectina is al zo'n veertig jaar warm pleitbezorger voor de Nederlandse muziek van de Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Het ensemble ontving daarvoor in 2016 de Visser Neerlandia Cultuurprijs. De grootste troef van het ensemble is de unieke combinatie van intensief wetenschappelijk onderzoek en spontane uitvoeringen. Het ensemble werkte mee aan talrijke edities van het Holland Festival Oude Muziek Utrecht, gaf honderden concerten in Nederland en Vlaanderen en maakte tournees binnen en buiten Europa. Een specialiteit van het ensemble is de muzikale opluistering van nationale herdenkingen, zoals die van de Unie van Utrecht (1979), Willem van Oranje (1984), Constantijn Huygens (1987), de Vrede van Munster (1998), Calvijn (2009).

Camerata Trajectina bestaat dit concert uit:

Hieke Meppelink, sopraan
Nico van der Meel, tenor
Saskia Coolen, blokfluit en viola da gamba
Constance Allanic, harp en viola da gamba
Arjen Verhage, luit

YouTube-tip


oude muziek Maarten Luther 500 jaar Reformatie Reformatie Martin Luther Jacob van Eyck Clemens non Papa Gherardus Mes Claude Goudimel Jan Pieterszoon Sweelinck zang gamba luit psalmen geestelijke liederen souterliederkens lied Hervormingsdag oktober
vrijdag 27 oktober 2017, 20:00 uur

Camerata Trajectina neemt je mee naar de beginjaren van de Reformatie. Op 31 oktober 2017 is het namelijk precies 500 jaar geleden dat Martin Luther zijn 95 stellingen bekend maakte. Niet alleen was Luther een beroemd theoloog, ook schreef hij prachtige liederen. Camerata Trajectina brengt de vroegste muziek van de Reformatie tot leven, zoals liederen die Luther zelf componeerde en natuurlijk ontbreken de psalmen niet. Beleef deze muziek zoals ze in Luthers tijd moet hebben geklonken.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 27 oktober 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer