Dorien Schouten (orgel en piano) & Janet Forbes (sopraan) - Pride and Prejudice

Dorien Schouten (orgel en piano) & Janet Forbes (sopraan) - Pride and Prejudice

Organiste Dorien Schouten is een van de prominente gezichten op het ‘All of Bach’-project van de Nederlandse Bachvereniging. Maar ze is van nog veel meer markten thuis. In de Edesche Concertzaal staat ze uitgebreid stil bij de 125e geboortedag van Hendrik Andriessen. Samen met de Engelse sopraan Janet Forbes brengt ze zijn meesterlijke liederenreeks ‘Miroir de peine’. In het tweede deel van het programma brengen beide dames muziek uit de romans van de Engelse schrijfster Jane Austen tot leven. Natuurlijk ontbreekt Bach niet. Dorien Schouten en Janet Forbes beginnen hun OrgelPlus-recital met Bachs geliefde aria ‘Schafe können sicher weiden’.


Hendrik Andriessen en ‘Miroire de peine’

De liederenreeks ‘Mioir de peine’ is een van de mooiste en bekendste stukken van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen. Dorien Schouten vertelt over dit stuk: “Het verhaal van de kruisiging wordt in het gedicht prachtig verwoord en door Andriessen indringend verklankt. Bijzonder is dat orgel en zangstem in dit stuk totaal gelijkwaardige partners zijn.” 125 jaar geleden werd Hendrik Andriessen geboren. Hij ontpopte zich tot een van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse orgelmuziek. Dorien Schouten en Janet Forbes plaatsen Andriessens muziek in het kader van illustere voorlopers en navolgers, zoals Jan Brandts Buys en Daan Manneke.


Muziek in de romans van Jane Austen

Het tweede deel van het programma verlegt de aandacht naar het Engeland van 1817. In 2017 is het precies 200 jaar geleden dat de Engelse schrijfster Jane Austen overleed. Zij werd wereldberoemd met nog altijd veel gelezen en verfilmde romans als ‘Pride and Prejudice’, ‘Sense and Sensibility’ en ‘Emma’. Dorien Schouten en Janet Forbes zijn grote liefhebbers van haar werk en brengen de muziek, die Austen in haar boeken beschrijft, meesterlijk tot leven.  


Dorien Schouten

Organiste Dorien Schouten behoort zonder twijfel tot de jongste lichting vooraanstaande Nederlandse organisten. Zo is ze een van de prominente gezichten van het project ‘All of Bach’ van de Nederlandse Bachvereniging. Haar loopbaan beperkt zich niet alleen tot Nederland. Na haar studie bij Jos van der Kooy  aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, studeerde ze bij Leo van Doeselaar in Berlijn. Vandaar vertrok ze naar Oxford. Momenteel woont en werkt ze in Edinburgh (Schotland).


Janet Forbes

Haar liefde voor de oude muziek bracht de Engelse coloratuursopraan Janet Forbes naar het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar volgde ze lessen bij Michael Chance, Jill Feldman en Rita Dams, en behaalde vervolgens ze haar Bachelor- en Masterdiploma aan de afdeling Oude Muziek. Inmiddels teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk is ze als solist en in ensembles door het hele land te horen. Recentelijk vertolkte Janet operarollen als de Koningin van de Nacht in Mozarts ‘Die Zauberflöte’ en Violetta in ‘La Traviata’ van Verdi.


YouTube-tip


sopraan Orgel piano OrgelPlus Jane Austen Pride and Prejudice zang lied Johann Sebastian Bach Jan Brandts Buys Hendrik Andriessen Daan Manneke Giacomo Puccini Ralph Vaughan Williams Benjamin Britten Joseph Haydn Georg Friedrich Händel Thomas Linley Stephen Storace James Hook
zaterdag 4 november 2017, 20:00 uur

Jane Austen is bekend van beroemde (verfilmde) boeken als ‘Pride and Prejudice’ en ‘Sense and Sensibility’. Luister naar muziek zoals zij die in deze verhalen beschreef. Dorien Schouten en Janet Forbes laten muziek uit die tijd weer ‘live’ horen. Daarnaast bezien zij het lijden van Jezus door de ogen van zijn moeder Maria. Hiervoor gebruiken zij de muzikale woorden van Hendrik Andriessen, zoals hij die componeerde in ‘Miroir de peine’.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 4 november 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes;
 • Gratis pauzehapje;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Bij geselecteerde concerten: geniet na van het concert met gratis te downloaden tracks met uw ticketnummer;
 • Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer