Arosa Trio (pianiste Nino Gvetadze, violiste Frederieke Saeijs en celliste Maja Bogdanovic) - Wereldberoemde vrouwen

Arosa Trio (pianiste Nino Gvetadze, violiste Frederieke Saeijs en celliste Maja Bogdanovic) - Wereldberoemde vrouwen

Arosa Trio

In 2009 ontmoetten Nino Gvetadze, Frederieke Saeijs en Maja Bogdanovic elkaar voor het eerst. Het klikte meteen en de drie dames besloten als pianotrio verder te gaan. Maar hoe onderscheid je je als alle grote meesterwerken al door andere pianotrio’s worden gespeeld? Nino Gvetadze vertelt: “Op onze zoektocht naar interessant repertoire ontdekten we dat er nog zoveel meer goede muziek is, zoals die van Clara Schumann, Fanny Mendelssohn en Lili Boulanger.” Het zijn stukken die lang onder het stof zijn blijven liggen, maar nu eindelijk de aandacht krijgen, die ze verdienen.


Fanny Mendelssohn

Fanny Mendelssohn mocht tijdens haar leven zelfs Koningin Victoria tot haar bewonderaars rekenen. Haar lied ‘Italien’ was echter onder de naam van haar broer Felix Mendelssohn gepubliceerd. Toen Felix Mendelssohn op Buckingham Palace op bezoek was en de koningin hem naar dit lied vroeg, moest hij toegeven dat niet hij, maar zijn zus de componist was. Naast dit prachtige lied schreef Fanny niet minder dan 466 composities. Haar Pianotrio op. 11 geldt als een van de mooiste uit het negentiende-eeuwse repertoire voor pianotrio.


Clara Schumann

Clara Schumann was een van de beroemdste pianisten van haar tijd. Ze maakte concertreizen naar Parijs, Wenen, Londen en Berlijn. Goethe, Chopin, Mendelssohn en Brahms bewonderden haar en op haar veertiende schreef ze een pianoconcert. Lange tijd werden haar composities overschaduwd door die van haar minstens zo beroemde echtgenoot Robert Schumann. Het Arosa speelt Clara Schumanns Pianotrio op. 17, haar meesterwerk.


Lili Boulanger

Zoals Geraldine Mock als eerste vrouw rond de wereld vloog, zo won de Franse componiste Lili Boulanger als eerste vrouw de prestigieuze Prix de Rome. Helaas overleed Lili op 24-jarige leeftijd, maar wat ze in haar korte leven presteerde is vergelijkbaar met dat van de eveneens jong gestorven Pergolesi. Het Arosa Trio brengt een muzikaal eerbetoon aan Lili Boulanger met twee prachtige miniatuurtjes: ‘D'un matin de printemps’ en ‘D'un soir triste’.


Nino Gvetadze

De Georgische meesterpianiste Nino Gvetadze heeft al heel wat muziekliefhebbers in haar hart gesloten. Ook op de jury van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours maakte ze in 2008 enorme indruk. Ze ging niet alleen met de tweede prijs naar huis, maar won ook de persprijs én de publieksprijs! In de Edesche Concertzaal ontroert onze artist in residence samen met haar muziekvriendinnen Frederieke Saeijs en Maja Bogdanovic.


"Muziek is universeel"
Of er zoiets als ‘vrouwelijke' muziek bestaat’, daarvan is Nino Gvetadze niet zo overtuigd: “Natuurlijk hoor je iets terug van het karakter van de componist, maar dat geldt net zo goed voor hun mannelijke collega's. Ik denk niet dat er een verschil is. Muziek is universeel en dan maakt het niet uit of je een man of een vrouw bent."
(Lees het interview met Nino Gvetadze.)


Frederieke Saeijs

Frederieke Saeijs maakt niet alleen indruk met haar feilloze techniek en klankpracht van toon, maar ook met haar beheersing van een breed palet van expressieve middelen. In de pers leverde haar dat lovende kritieken op. ‘Het spel van Frederieke Saeijs heeft de kracht je te raken en doet je verlangen naar meer’, vindt de International Record Review.


Maja Bogdanovic

Maja Bogdanovic behoort zonder twijfel de leidende cellisten van haar generatie. Na een recital in Carnegie Hall roemde muziektijdshrift The Strad Maja om haar uitzonderlijke klankschoonheid, meesterlijke interpretatie en technische perfectie. Kwaliteiten die ze in de Edesche Concertzaal inzet voor de muziek van Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en Lili Boulanger. 


Lees ook dit artikel in NRC over de belangrijkste vrouwelijke componisten van de afgelopen 1000 jaar: https://goo.gl/fnfwo1


YouTube-Tip


Bösendorfer Imperial 290 vleugel Kamermuziek Pianotrio cello piano viool Clara Schumann-Wieck Fanny Mendelssohn Fanny Hensel-Mendelssohn Lili Boulanger Vrouwelijke componisten Grachtenfestival 2017 Prinsengrachtconcert artist in residence
vrijdag 17 november 2017, 20:00 uur

Wereldberoemde vrouwen waren het: Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en Lili Boulanger. Koningin Victoria bewonderde Fanny Mendelssohn. Bekende componisten als Brahms en Chopin luisterden graag naar Clara Schumann. De Franse Lili Boulanger leefde maar kort, maar won belangrijke prijzen. Luister naar een van de mooiste pianotrio’s uit de negentiende eeuw, die van Fanny Mendelssohn, en het meesterwerk van Clara Schumann. Uitgevoerd door het Arosa Trio van onze artist in residence Nino Gvetadze.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 17 november 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer