Bachs Vioolsonates & Stravinski - Rosanne Philippens (viool) & Julien Quentin (piano)

Bachs Vioolsonates & Stravinski - Rosanne Philippens (viool) & Julien Quentin (piano)

Kamermuziek '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '22/'23:

Rosanne Philippens en Julien Quentin

Rosanne Philippens is dé vioolsensatie van het moment. Samen met haar Stradivarius-viool en pianist Julien Quentin komt ze naar de Edesche Concertzaal voor een origineel recital rondom twee reuzen uit de klassieke muziek: Bach en Stravinski. Zelf behoort Rosanne naast Janine Jansen en Simone Lamsma tot de belangrijkste Nederlandse violisten. Ze speelt bij de beroemdste orkesten en deelt het kamermuziekpodium met grootheden als Vilde Frang en Itamar Golan. Samen met Julien Quentin vormt ze een sterke muzikale combinatie. Julien is een veelgevraagd duo-partner, die onder meer samenwerkte met violist Renaud Capuçon en pianisten Yuja Wang en Martha Argerich.


Rosanne Philippens over muziek:
"Het gaat mij niet meer alleen om de viool, het is vooral de muziek zelf die mij zuurstof geeft. Ik gun het iedereen om uit muziek troost of geluk te putten. We hebben allemaal zo onze periodes van eenzaamheid en angst, dat het leven een zoektocht is. Voor mij valt alles op zijn plek als ik kan spelen en luisteren!"
(Lees het interview met Rosanne Philippens.)

Igor Stravinski’s Suite Italienne met een Nederlands tintje

Componist Igor Stravinski kun je een soort muzikale meesterdief noemen. Eerst leende hij melodietjes, ritmes en samenklanken uit de Russische volksmuziek, om die naar zijn hand te zetten. Later was de muziek van Bach en Pergolesi een dankbare bron van inspiratie. Op zijn beurt werd Stravinski weer beetgenomen door de geschiedenis. De ‘Taratelle’ uit de Suite Italienne, dacht Stravinski te baseren op muziek van Pergolesi. Tientallen jaren later bleek dat het niet Pergolesi was, maar een muzikale Nederlandse graaf: Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer, van wie één van zijn voormalige landhuizen op nog geen halve kilometer afstand van de Edesche Concertzaal staat.


Beroemde violen

Rosanne heeft een neus voor beroemde violen. Eerder al bespeelde ze een Bergonzi-viool, waar ook Herman Krebbers concerten op gaf. Deze viool verwisselde ze voor de Stradivarius 'Barrere' (1727), waarmee Janine Jansen beroemd werd. Dit instrument werd haar ter beschikking gesteld door het Elise Mathilde Fonds en Coen van Beuningen. En alsof dat nog niet genoeg bestrijkt ze deze viool met een stok die haar in bruikleen is gegeven door violiste Vera Beths. Rosanne Philippens is er erg blij mee: “Deze viool stelt me in staat alles te doen wat ik wil”, zegt ze in de Volkskrant.


YouTube-tip


vioolsonates vioolrecital Kamermuziek Johann Sebastian Bach Igor Stravinsky Igor Stravinski piano viool Bösendorfer Imperial 290 vleugel Suite Italienne Oskar Back Vioolconcours Bach
zaterdag 25 november 2017, 20:00 uur

Rosanne Philippens en Julien Quentin spelen twee geweldige vioolsonates van Bach. Springlevende muziek die de harten sneller doet kloppen. Muziek die past bij Rosanne Philippens, die in haar spel een “dijk van een karakter” toont, zoals een recensent schreef. Haar gedreven, enthousiaste en volle muzikale toon maken als vanzelfsprekend de overstap van Bachs muziek naar de gepeperde ‘Suite italienne’ van de Rus Igor Stravinski. Geniet van een avond vol toegewijd en vurig spel in een prachtige combinatie van uitgesproken muzikale karakters.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 25 november 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer