Strijkorkest Ciconia Consort - Russische wintersprookjes - Tsjaikovski, Rachmaninov, Moessorgski’s Schilderijententoonstelling

Strijkorkest Ciconia Consort - Russische wintersprookjes - Tsjaikovski, Rachmaninov, Moessorgski’s Schilderijententoonstelling

Een Russisch wintersprookje

De Russen kennen geen kerstman, maar wel een zeer eigen en rijke sprookjescultuur. Bekende Russische figuren daaruit zijn Baba Jaga, een van de delen uit de Schilderijententoonstelling, Grootvadertje Vorst en Snegoerotska (het sneeuwmeisje).

Het jonge strijkorkest Ciconia Consort onder leiding van Dick van Gasteren brengt u de mooiste Russische muziek met één van de belangrijkste repertoirestukken voor strijkorkest de ‘Strijkersserenade’ van Tsjaikovski en de populaire ‘Schilderijententoonstelling’ van Moessorgski in een prachtige bewerking voor strijkorkest.

Daarnaast maakt u kennis met muziek van Alexander Glazoenov, die zijn variaties voor strijkorkest vanuit een sterk Russisch orthodoxe traditie en achtergrond schreef, de hartverscheurende aria uit de Russische opera Aleko, door Rachmaninov geschreven op 19-jarige leeftijd, en ‘O Delvig’ voor bariton en strijkorkest van Sjostakovitsj.


Ciconia Consort & Dick van Gasteren

Het Ciconia Consort staat onder leiding van Dick van Gasteren. De orkestleden zijn toonaangevende jonge musici die hun sporen hebben verdiend op nationale en internationale concoursen en concertpodia.

Sinds de oprichting in 2012 is Dick van Gasteren dirigent en artistiek leider van het Ciconia Consort. Hij studeerde cello bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en orkestdirectie bij Jan Stulen, gevolgd door lessen van Bernard Haitink in Londen. Van Gasteren was laureaat bij de dirigentenmasterclass ‘Accademia Musicale Chigiana’; in Siena en de Wiener Meisterkurs. Als assistent van Haitink dirigeerde hij het Fernorchester bij een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Mahlerfestival Amsterdam.


Marc Pantus

Marc Pantus is een veelzijdige artiest die opmerkelijke concerten en uiteenlopende producties op zijn naam heeft staan. Hij studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag bij respectievelijk Udo Reinemann en Meinard Kraak, en aan het Steans Institute for Young Artists in Chicago, waar hij les had van onder meer Barbara Bonney. Marc is thuis in zowel opera- als oratoriumrepertoire. Hij is een veel geziene solist bij uitvoeringen van cantates en passies van Bach. Hij trad op met onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, ASKO/Schoenberg Ensemble, Nederlandse Bachvereniging, Royal Philharmonic Orchestra en Bochumer Symphoniker, onder leiding van dirigenten als Edo de Waart, Kenneth Montgomery, Reinbert de Leeuw, Paul McCreesh en Jos van Veldhoven.

Marc Pantus zingt mee in Aleko van Rachmaninov en Symfonie nr. 14 van Sjostakovitsj.

YouTube-tip


Russisch Wintersprookje Reinhold Glière Modest Musorgsky Modest Mussorgsky Alexander Glazoenov Modest Moessorgski Dmitry Shostakovich Dmitri Sjostakovitsj Sergei Rachmaninoff Sergej Rachmaninov Pyotr Ilyich Tchaikovsky Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Alexander Glazunov Schilderijententoonstelling serenade Symfonie opera lied bas-bariton bas bariton strijkorkest
vrijdag 1 december 2017, 20:00 uur

Bij een winterse decembermaand horen Russische wintersprookjes. Een groot orkest, het Ciconia Consort, strijkt neer in de Edesche Concertzaal. Met de ‘Strijkersserenade’ van Tsjaikovski en de ‘Schilderijententoonstelling’ van Moessorgski hoeft u zich geen moment te vervelen. Eeuwig besneeuwde bossen, kleurige kerktorens, bontmutsen en bebaarde mannen die laag zingen trekken in gedachten voorbij. Aan deze sfeer draagt bas-bariton Marc Pantus graag nog extra bij met twee mooie aria's van Rachmaninov en Sjostakovitsj. Een sfeervolle decemberavond om de winter mee in te luiden!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 1 december 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Bij geselecteerde concerten: geniet na van het concert met gratis te downloaden tracks met uw ticketnummer;
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • Beluister de Radio 4 live uitzending van het openingsconcert van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede (25 mei 2017);
 • Noteer in uw agenda: Tweede Internationaal Kamermuziek Festival Ede, 9 mei 2018 t/m 13 mei 2018, Hemelvaartsweekend.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer