Bennewitz Quartet - Strijkkwartetten van Schumann en Dvorák

Bennewitz Quartet - Strijkkwartetten van Schumann en Dvorák

Dvorák in Amerika

Van 1892 tot 1895 woonde en werkte Dvorák in Amerika. Niet alleen zijn beroemde Negende Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ ontstond hier, maar ook zijn ‘Twaalfde Strijkkwartet’. Het werk kreeg al snel de bijnaam ‘Amerikaans’. Dvorák schreef dit vrolijke strijkkwartet tijdens een zomerverblijf bij de toenmalige Moravische boerengemeenschap Spilleville in Iowa. Ongetwijfeld deed de componist inspiratie op tijdens zijn talloze wandelingen, waarbij hij, gezien het Scherzo, bijzonder goed naar de lokale vogels luisterde.


Štěpán Ježek over het spelen in een strijkkwartet:
"Kamermuziek gaat niet over competitie of technische perfectie, maar over dienstbaarheid; het gaat om de vraag: ‘hoe kan ik mijn eigen partij zo spelen om de anderen beter te laten klinken?’ Je moet elkaar inspireren en met elkaar communiceren. In essentie gaat het om professionele betrokkenheid op elkaar, wat er ook gebeurt."
(Lees het interview met Štěpán Ježek.)

Schumann en Van Nieuwkerk

Muziek kan niet zonder andere muziek. Wemelt het in Dvoráks ‘Twaalfde Strijkkwartet’ van volksmuziek en vogelzang, Robert Schumann op zijn beurt ging bij grote voorgangers als Mozart en Beethoven te rade voordat hij zijn prachtige ‘Derde Strijkkwartet’ componeerde. De Nederlandse componist Willem Wander van Nieuwkerk baseert zich in zijn ‘Super Suite’ op oude kerkmelodieën uit de katholieke en protestantse traditie. En dat niet alleen, ook het spel van klarinettist Harry-Imre Dijkstra en Bennewitz Quartet vormden een dankbare inspiratiebron.


Bennewitz Quartet

Het Bennewitz Quartet is niet meer weg te denken van de internationale kamermuziekpodia. Met evenveel liefde voor het klassieke strijkkwartet als de Tsjechische kamermuziek spreekt het Bennewitz Quartet direct tot het hart. Wat dit kwartet zo bijzonder maakt, is volgens het magazine Harmonie Online de symfonische klank, pure lyriek en melancholische elegantie. Met deze kwaliteiten veroverde het Bennewitz Quartet de afgelopen twintig jaar een koppositie in de internationale top. In 2004 wonnen de vier musici twee speciale prijzen tijdens de ARD Wettbewerb en de Eerste Prijs op de International Chamber Music Competition in Osaka (Japan). In 2008 sleepten ze in Italië tijdens de Borciani Competitie de Eerste Prijs in de wacht.

Het Bennewitz Quartet bestaat uit:

 • Jakub Fišer, viool
 • Štěpán Ježek, viool
 • Jiří Pinkas, altviool
 • Štěpán Doležal, cello


YouTube-tip


strijkkwartet klarinet viool Super Suite cello Antonín Dovrák Robert Schumann Willem Wander van Nieuwkerk Amerikaans kwartet American altviool
zaterdag 20 januari 2018, 20:00 uur

Wat het wereldvermaarde Bennewitz Quartet zo bijzonder maakt? Als geen ander is het ensemble thuis in de Tsjechische muziek. Het muzikale dna van Dvoráks vrolijke ‘Twaalfde Strijkkwartet’, op. 96 zit de leden spreekwoordelijk in het bloed. Het Bennewitz Quartet koppelt deze ultieme klassieker aan Schumanns romantische ‘Derde Strijkkwartet’. Ook bestaat het Bennewitz Quartet twintig jaar; luister naar speciaal voor het Bennewitz Quartet geschreven muziek voor strijkkwartet en klarinet, gebaseerd op oude melodieën.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 20 januari 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Bij geselecteerde concerten: geniet na van het concert met gratis te downloaden tracks met uw ticketnummer;
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • Beluister de Radio 4 live uitzending van het openingsconcert van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede (25 mei 2017);
 • Noteer in uw agenda: Tweede Internationaal Kamermuziek Festival Ede, 9 mei 2018 t/m 13 mei 2018, Hemelvaartsweekend.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer