Bennewitz Quartet - Strijkkwartetten van Schumann en Dvorák

Bennewitz Quartet - Strijkkwartetten van Schumann en Dvorák

Dvorák in Amerika

Van 1892 tot 1895 woonde en werkte Dvorák in Amerika. Niet alleen zijn beroemde Negende Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ ontstond hier, maar ook zijn ‘Twaalfde Strijkkwartet’. Het werk kreeg al snel de bijnaam ‘Amerikaans’. Dvorák schreef dit vrolijke strijkkwartet tijdens een zomerverblijf bij de toenmalige Moravische boerengemeenschap Spilleville in Iowa. Ongetwijfeld deed de componist inspiratie op tijdens zijn talloze wandelingen, waarbij hij, gezien het Scherzo, bijzonder goed naar de lokale vogels luisterde.


Štěpán Ježek over het spelen in een strijkkwartet:
"Kamermuziek gaat niet over competitie of technische perfectie, maar over dienstbaarheid; het gaat om de vraag: ‘hoe kan ik mijn eigen partij zo spelen om de anderen beter te laten klinken?’ Je moet elkaar inspireren en met elkaar communiceren. In essentie gaat het om professionele betrokkenheid op elkaar, wat er ook gebeurt."
(Lees het interview met Štěpán Ježek.)

Schumanns romantiek

Muziek kan niet zonder andere muziek. Wemelt het in Dvoráks ‘Twaalfde Strijkkwartet’ van volksmuziek en vogelzang, Robert Schumann op zijn beurt ging bij grote voorgangers als Mozart en Beethoven te rade voordat hij zijn prachtige ‘Derde Strijkkwartet’ componeerde. Alleen genieën kunnen zich volledig losmaken van hun voorbeelden. Daarom klinkt Schumanns 'Derde Strijkkwartet' helemaal als Schumann.


Willem Wander van Nieuwkerk

En de muziek van Willem Wander van Nieuwkerk? Violist Štěpán Ježek vertelt erover: “De muziek van Willem Wander is erg romantisch en klinkt net zo teder als die van Schumann.” Maar 'Super Suite' van Van Nieuwkerk, voor een van de eerste keren klinken alle zeven delen, heeft zeker ook een eigen profiel. Štěpán Ježek: “Het vernieuwende aan dit stuk is dat Van Nieuwkerk oude koralen en bekende kerkmelodieën een ander karakter geeft, door ze naar het nu te vertalen. Zo kan een gregoriaanse melodie ineens als een tango klinken.” Het Bennewitz Quartet hoopt met dit programma te bereiken dat de mensen nog meer van kamermuziek gaan houden: “Muziek is goed voor geest en ziel”, aldus Štěpán Ježek. Laat u dus verrassen door dit bijzondere stuk, waarin oud en nieuw door elkaar lopen!


Bennewitz Quartet

Het Bennewitz Quartet is niet meer weg te denken van de internationale kamermuziekpodia. Met evenveel liefde voor het klassieke strijkkwartet als de Tsjechische kamermuziek spreekt het Bennewitz Quartet direct tot het hart. Wat dit kwartet zo bijzonder maakt, is volgens het magazine Harmonie Online de symfonische klank, pure lyriek en melancholische elegantie. Met deze kwaliteiten veroverde het Bennewitz Quartet de afgelopen twintig jaar een koppositie in de internationale top. In 2004 wonnen de vier musici twee speciale prijzen tijdens de ARD Wettbewerb en de Eerste Prijs op de International Chamber Music Competition in Osaka (Japan). In 2008 sleepten ze in Italië tijdens de Borciani Competitie de Eerste Prijs in de wacht.

Het Bennewitz Quartet bestaat uit:

 • Jiří Němeček, viool
 • Štěpán Ježek, viool
 • Jiří Pinkas, altviool
 • Štěpán Doležal, cello


Harry-Imre Dijkstra

Klarinettist Harry-Imre Dijkstra en het Bennewitz Quartet spelen al veertien jaar succesvol samen en gaven gezamenlijk al tweehonderd concerten in Tsjechië, België, Oostenrijk en Duitsland. In Nederland speelden zij onder meer in De Doelen, Tivoli-Vredenburg, het Concertgebouw en tijdens het Grachtenfestival en het WoNDeRFeeL festival van 2017. Genoegd redenen om ze in de bijzondere akoestiek van de Edesche Concertzaal te beluisteren.


YouTube-tip


strijkkwartet klarinet viool Super Suite cello Antonín Dovrák Robert Schumann Willem Wander van Nieuwkerk Amerikaans kwartet American altviool
zaterdag 20 januari 2018, 20:00 uur

Wat het wereldvermaarde Bennewitz Quartet zo bijzonder maakt? Als geen ander is het ensemble thuis in de Tsjechische muziek. Het muzikale dna van Dvoráks vrolijke ‘Twaalfde Strijkkwartet’, op. 96 zit de leden spreekwoordelijk in het bloed. Het Bennewitz Quartet koppelt deze ultieme klassieker aan Schumanns romantische ‘Derde Strijkkwartet’. Ook bestaat het Bennewitz Quartet twintig jaar; luister naar speciaal voor het Bennewitz Quartet geschreven muziek voor strijkkwartet en klarinet, gebaseerd op oude melodieën.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 20 januari 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer