Franse romantiek - Jetty Podt (orgel) & Francine van der Heijden (sopraan)

Franse romantiek - Jetty Podt (orgel) & Francine van der Heijden (sopraan)

125 jaar Hendrik Andriessen

In 2017 was het 125 jaar geleden dat de Nederlandse componist Hendrik Andriessen werd geboren. Andriessen ontpopte zich tot een van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse orgelmuziek. In seizoen 2017-2018 staat de Edesche Concertzaal stil bij deze eminente Nederlandse componist en organist. Organiste Jetty Podt en sopraan Francine van der Heijden zetten zijn muziek letterlijk centraal in dit concert met muziek uit de Franse romantiek.


Jetty Podt

Jetty Podt heeft als stadsorganist van de stad Nijmegen en als kerkorganist haar plek aan het prachtige König-orgel van de Stevenskerk. Aan dit instrument maakte Jetty Podt diverse lovend ontvangen cd-opnames met werken van Maurice Duruflé, Jan Welmers en Franz Liszt. Orgelconcerten voerden haar buiten Nederland naar Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, Brazilië en de Verenigde Staten. Graag stelt ze bijzondere programma’s samen rond het orgel in combinatie met literatuur en poëzie zoals het mirakelspel Mariken van Nieumeghen.


Francine van der Heijden over zingen met het orgel:
"De tonen blijven beter liggen. Je voelt de klankkleuren om je heen. En een orgel heeft zó veel kleuren. Dat is het grote verschil met een piano. Per stuk kan het palet een beetje veranderen. Dat vind ik heel prettig. Je voelt dat je een klanktapijt onder je hebt."
(Lees het interview met Francine van der Heijden.)

Francine van der Heijden

Krachtig, wendbaar en romantisch. Zo omschrijft de pers het warme stemgeluid van sopraan Francine van der Heijden. Op het podium schakelt ze even makkelijk tussen opera en lied, tussen barok en romantiek. Francine werkte samen met dirigenten als Ton Koopman, Frans Brüggen, John Nelson en Christian Zacharias. Haar cd met liederen van Felix Mendelssohn en zijn zusje Fanny werd internationaal lovend ontvangen. In de Edesche Concertzaal zingt ze muziek van een andere vrouwelijke componiste: Lili Boulanger.


YouTube-tip


César Franck Harry Bannink Reynaldo Hahn Frédéric Chopin Hendrik Andriessen Ernest Chausson Jehan Alain Lili Boulanger Gabriel Fauré Jean Langlais zang OrgelPlus Ypma-orgel lied sopraan Orgel Frankrijk Vrouwelijke componisten Franse romantiek
vrijdag 2 februari 2018, 20:00 uur

Als een zachte sluimer na een mooie droom - zo klinken de liederen en orgelstukken van dit concert. Organiste Jetty Podt en sopraan Francine van der Heijden nemen je mee op een tocht door de warme en sensuele klanken van de Franse romantiek. Vocale pareltjes zoals het lied ‘Après un rêve’ en het ‘Pie Jesu’, beide van Fauré, staan naast orgelklassiekers als César Francks ‘Prélude, fugue et variation’ en ‘Litanies’ van Jehan Alain. Deze muziek mondt uit in een van de bekendste stukken van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen: ‘Magna res est amor’.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 2 februari 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer