Romantische pianotrio's van Schubert en Saint-Saëns - Vassilis Varvaresos (piano), Noé Inui (viool) en Benedict Kloeckner (cello)

Romantische pianotrio's van Schubert en Saint-Saëns - Vassilis Varvaresos (piano), Noé Inui (viool) en Benedict Kloeckner (cello)

Kamermuziek '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '22/'23:

foto: Suzanne Diesner

Pianist en dirigent Daniel Barenboim over Benedict Kloeckner: "Remarkable, really remarkable, perfect playing! Absolute control of technique, intonation and color."

Pianotrio's van Schubert en Saint-Saëns

Schubert en Saint-Saëns waren beiden rond de dertig jaar oud toen ze de pianotrio’s van deze avond componeerden. Maar waar Schubert nog maar een paar maanden te leven had, stond Saint-Saëns aan het begin van een succesvolle carrière. Van Schuberts naderende levenseinde hoor je in zijn Tweede Pianotrio overigens niets terug. De snelle delen staan bol van hartstochtelijke levenslust. Alleen in het langzame tweede deel lijkt Schubert zijn kort tevoren overleden idool Beethoven te betreuren. Saint-Saëns had voor zijn Eerste Pianotrio geen idool om om terug te vallen, want kamermuziek was op dat moment niet populair in Frankrijk. Met zijn sprankelende melodieën vol aanstekelijke charme zette Saint-Saëns met dit Eerste Pianotrio de toon voor zijn collega’s en latere generaties Franse componisten.


Trio Bell’ Arte

Violist Noé Inui, cellist Benedict Kloeckner en pianist Vassilis Varvaresos zijn bekend met de Edesche Concertzaal. Ook het publiek hoort hen graag. Na afloop blijkt steeds dat deze musici grote indruk nalaten. Dit zal zich zeker herhalen na afloop van dit concert met romantische pianotrio's. Alle drie zijn ze regelmatig terugkerende gasten op de belangrijkste internationale kamermuziekpodia. Noé Inui en Benedict Kloeckner speelden samen met grootheden als Martha Argerich, Karin Lechner en Leonidas Kavakos. Van Vassilis Varvaresos is natuurlijk bekend dat hij na een optreden in Carnegie Hall een solorecital in het Witte Huis mocht komen geven. In de Edesche Concertzaal laten ze hun liefde voor kamermuziek horen met twee romantische pianotrio's van Schubert en Saint-Saëns.


Benedict Kloeckner: "Soms moet je de stoute schoenen aantrekken"
Benedict Kloeckner behoort zonder twijfel tot meest vooraanstaande Duitse cellisten van zijn generatie. Hij soleerde al jong bij belangrijke orkesten, zoals het Londense Royal Philharmonic Orchestra. Bovendien werken grootheden als Emanuel Ax, András Schiff en Gidon Kremer graag met hem samen. Wat het geheim van dit succes is? “Natuurlijk moet je spel in orde zijn, maar om succesvol te zijn moet je soms de stoute schoenen aan durven trekken”
(Lees het interview met Benedict Kloeckner.)


YouTube-tip

Cellist van Trio Bell'Arte Benedict Kloeckner is een graag geziene gast in de Edesche Concertzaal en heeft al diverse optredens gegeven. Kijk hier bijvoorbeeld naar De Vier Jaargetijden van Astor Piazzolla, samen met Anna Fedorova en Ragnhild Hemsing.


Benedict Kloeckner tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Ede.

Beluister Trio Bell'Arte in Schuberts meesterlijke Tweede Pianotrio:

Vassilis Varvaresos (piano), Noé Inui (viool) en Benedict Kloeckner (cello).

piano vleugel Bösendorfer Imperial 290 Pianotrio viool cello Camille Saint-Saëns Franz Schubert Kamermuziek
vrijdag 9 maart 2018, 20:00 uur

Luister mee naar Schuberts ‘Tweede Pianotrio’ - mooie muziek vol gevoelige melodieën. Deze muziek hoort bij de beste werken voor kamermuziek die Schubert schreef. Piano, viool en cello geven elkaar de ruimte en bereiken zo grote hoogten. Dat sluit goed aan bij Saint-Saëns' ‘Eerste Pianotrio’, geschreven na een vakantie in de Pyreneeën. Deze muziek zette de toon voor de collega's van Saint-Saëns en latere Franse componisten. Geniet van deze muziek vol sprankelende melodieën!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 9 maart 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer