Händel - Brockes-Passion - Apollo Ensemble

Händel - Brockes-Passion - Apollo Ensemble

Oude Muziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Oude Muziek '23/'24 :

Dit concert duurt ca. 3 uur - inclusief pauze. Daarom is de aanvangstijd vervroegd van 20:00 uur naar 19:30 uur.

Georg Friedrich Händel

Bij het woord ‘passie’ denkt iedereen vooral aan Bachs Matthäus-Passion. Ook Georg Friedrich Händel schreef prachtige passies. Daarvan werd zijn Brockes Passion het bekendst. Händel schreef dit meesterwerk op een tekst van Barthold Heinrich Brockes (1680-1747). In Händels tijd was dat een echte bestsellerauteur, want tussen 1712 en 1750 verscheen er elk jaar wel een nieuwe passie op tekst van Brockes. Ook Bach verwerkte in zijn Johannes-Passion passages uit Brockes’ passie-oratorium. Van de ongeveer vijftig oratoria die er op tekst van Brockes bestaan, steekt deze passie van Händel er met kop en schouders boven uit. Het bijzondere aan de Brockes Passion is dat niet één evangelie centraal staat, maar dat het lijdensverhaal uit alle vier de evangeliën is samengesteld.


Een passie met operatrekjes

Niet alleen de tekst, maar ook de muziek is bijzonder intens. Het is een van de eerste oratoria die Händel schreef, dus nog vóór de Messiah en Judas Maccabeus. Toch hoor je al veel van wat zijn latere oratoria zo uniek maakt. Vanaf het begin van de Brockes Passion laat Händel zich van zijn meest gepassioneerde en emotionele kant horen. Händel gebruikt in deze muziek technieken uit de opera. Daarmee kon Händel duidelijker de dramatiek van het lijdensverhaal laten spreken.


Händels Brockes Passion in getallen

 • Het aantal gezongen nummers: 106.
 • Het verhaal is gebaseerd op alle 4 evangeliën.
 • Het aantal uitvoerenden bedraagt ongeveer 20:
 • 2 hobo’s, 1 fagot, kistorgel, strijkorkest en 8 zangers.
 • Händel componeerde het stuk vermoedelijk in 1716.
 • De wereldpremière vond plaats op 3 april 1719 in de Dom van Hamburg.


Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, waarvan de musici uit alle windstreken komen. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Het Apollo Ensemble is gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. Wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek? Kom luisteren bij het Apollo Ensemble!


YouTube-tip


oude muziek Passie Brockes Brockes-Passion Georg Friedrich Händel koor orkest lijdenstijd Der für die Sünde der Welt gemartete und sterbende Jesus oratorium solisten Jezus Christus
vrijdag 23 maart 2018, 19:30 uur

LET OP: Dit concert duurt van 19:30 uur tot ca. 22:30 uur, inclusief pauze. * De ‘Brockes Passion’ van de beroemde componist Georg Friedrich Händel is een absoluut meesterwerk. Vanaf de eerste klanken neemt Händel je mee in het lijdensverhaal en laat de componist zich van een onverwacht gepassioneerde en emotionele kant horen. Beleef deze barokke passie voor solisten, koor en orkest in de Edesche Concertzaal. Een indrukwekkende ervaring in de lijdenstijd.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 23 maart 2018, 19:30 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Koffie, drankjes inbegrepen;
 • Garderobe inbegrepen;
 • Luxe programmamagazine inbegrepen;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
 • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer