Brodsky Quartet - Laatste strijkkwartetten van Beethoven en Sjostakovitsj

Brodsky Quartet - Laatste strijkkwartetten van Beethoven en Sjostakovitsj

Strijkkwartetten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '22/'23:

Programma:

Beethoven - Strijkkwartet nr. 14, op. 131

Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 15, op. 144


Beleef het Brodsky Quartet in de Edesche Concertzaal
Het Brodsky Quartet is al decennia een prominente speler in de wereld van het strijkkwartet. Maar na het succesvolle optreden tijdens het Prinsengracht 2017 heeft menige muziekliefhebber in Nederland dit beroemde strijkkwartet in het hart gesloten. Over wat het geheim achter dit succes is, vertelt altviolist Paul Cassidy: “We hebben ons nooit beperkt tot één ding. We zijn thuis in de klassieke muziek, maar werken ook graag samen met muzikanten uit de wereld van pop en jazz.”
(Lees het interview met altviolist Paul Cassidy.)

Beethoven op zijn best

“Wat kun je hierna nog componeren”, verzuchtte Schubert toen hij Beethovens ‘Veertiende Strijkkwartet’ had gehoord. Nog steeds maakt dit strijkkwartet diepe indruk. Bijzonder is dat Beethoven het gewoonlijk vierdelige strijkkwartet hier heeft uitgebouwd tot een zevendelig meesterwerk en wel op zo’n manier dat die delen vloeiend in elkaar overgaan. Daardoor lijkt dit strijkkwartet op een veertig minuten durende improvisatie, alsof de muziek ter plekke ontstaat. Laat je door Beethovens tomeloze fantasie meevoeren door wat hij zelf zijn meest geslaagde strijkkwartet noemde. Beethoven op zijn best!


Sjostakovitsj' laatste

In zijn laatste strijkkwartet kijkt Sjostakovitsj nog één keer achterom. Hoewel de componist het stuk grotendeels in het ziekenhuis schreef, was hij zijn gevoel voor morbide humor nog niet kwijt. Zo instrueerde Sjostakovitsj het Beethoven Quartet dat ze het eerste deel ‘Elegie’ zo moesten spelen “dat de vliegen dood uit de lucht zouden vallen, en het publiek uit verveling de zaal zou verlaten”. Niets is minder waar. Bestaande uit zes langzame delen is dit ongetwijfeld Sjostakovitsj’ meest ontroerende en intiemste strijkkwartet van de vijftien die hij componeerde.


Soundbite: Net zoals veel van Sjostakovitsj’'eerdere strijkkwartetten eindigt zijn laatste kwartet in stilte. “Soms is zo’n verstild einde vredig en berustend”, vertelt tweede violist Ian Belton. “Maar vaak is het alsof de muziek nog doorgaat in je hoofd. De muziek eindigt niet, ze is alleen niet meer hoorbaar.”


Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op Radio 4.


YouTube-tip


strijkkwartet string quartet Ludwig van Beethoven Dmitri Sjostakovitsj Dmitri Shostakovich viool altviool cello Kamermuziek laatste Grachtenfestival 2017 Prinsengrachtconcert Oskar Back Vioolconcours
donderdag 5 april 2018, 20:00 uur

Het wereldberoemde Britse Brodsky Quartet wordt in één adem genoemd met de muziek van Dmitri Sjostakovitsj. Beleef Sjostakovitsj' laatste strijkkwartet onder de handen van dit inmiddels gerenommeerde ensemble. In de Edesche Concertzaal verbinden de Brodsky's dit meesterwerk met Beethovens sublieme Strijkkwartet, op. 131. De volgens NRC Handelsblad gerijpte benadering, gloedvolle klank en persoonlijke interpretatie maken het spel van dit strijkkwartet tot een onvergetelijke ervaring .

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
donderdag 5 april 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer