Beethovens 'Frühlingssonate' - Lorenzo Gatto (viool) & Julien Libeer (piano)

Beethovens 'Frühlingssonate' - Lorenzo Gatto (viool) & Julien Libeer (piano)

Kamermuziek '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '22/'23:

Een greep uit het programma:

Beethoven - Vioolsonate in F, op. 24 'Frühling'

Grieg - Vioolsonate in c, op. 45

Schubert - Vioolsonate in D, D 384


Lorenzo Gatto

De carrière van de Belgisch-Italiaanse violist Lorenzo Gatto kent vooral hoogtepunten. Op zijn twaalfde schreef hij zich in bij het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Via de Muziekkapel Koningin Elisabeth ging Gatto naar het Conservatorium te Wenen en tijdens de finaleweek van het Koningin Elisabeth-concours 2009 won hij de publieksprijs. Zijn uitverkiezing tot Rising Star 2010 voerde hem langs alle grote Europese Concertzalen. In de Edesche Concertzaal speelt hij samen met dat andere Belgische muziekfenomeen: Julien Libeer.

Soundbite:"Ik wil vooral eerlijk klinken. Er is breekbaarheid in mijn toon, het is een weerspiegeling van wie ik ben als persoon. Dat is wat muziek voor mij is: een uiting van menselijke kwetsbaarheid." (Lorenzo Gatto)


Julien Libeer

Visionair. Vernieuwend. De complete muzikant. Over Julien Libeer zijn veel grote woorden gesproken. Met die eerbetonen houdt de Belgische pianist zich niet zo bezig. Liefde voor muziek is wat voor hem telt. Voor de tweede keer is Julien Libeer in de Edesche Concertzaal aan de Bösendorfer Imperial te horen. “Wat een speciaal instrument”, vertelde hij na zijn debuut. Samen met Lorenzo Gatto neemt hij je dit keer mee door meeslepende vioolsonates van Beethoven, Schubert en Grieg.


Beethovens 'Frühlingssonate'

De vioolsonate als een symfonie voor viool en piano. Zoiets moet Beethoven voor ogen hebben gehad toen hij zijn ‘Frühlingssonate’ componeerde. En inderdaad, het is zijn eerste vioolsonate met niet de gebruikelijke drie, maar met vier delen, net als in een symfonie. Vanwege het lente-achtige karakter van het stuk kreeg het al snel de bijnaam ‘Frühlingssonate’. Wat dat betreft zou je Griegs ‘Derde Vioolsonate’ met gemak zijn meest ‘Noorse’ vioolsonate kunnen noemen. In elk van de delen grijpt hij terug op melodieën en ritmes uit de Noorse volksmuziek.


YouTube-tip


piano vleugel viool Bösendorfer Imperial Ludwig van Beethoven Franz Schubert Edvard Grieg vioolsonates Frühling lente Frühlingssonate Kamermuziek
vrijdag 13 april 2018, 20:00 uur

Violist Lorenzo Gatto en pianist Julien Libeer nemen je mee op reis door Beethovens beroemde vioolsonates. Naast Beethovens 'Frühling' klinkt ook een sfeervolle vioolsonate van Schubert en Griegs ‘Derde Vioolsonate’ - muziek net zo overweldigend als een tocht langs de Noorse fjorden. Gatto en Libeer hebben al heel wat sporen verdiend. Naast hun individuele carrières vormen ze samen een fantastisch duo. Onlangs namen ze alle vioolsonates van Beethoven op, waarvoor ze een Diapason d'Or ontvingen, de belangrijkste Franse onderscheiding voor klassieke muziekopnames. Een duo waarvan je niet genoeg kunt horen!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 13 april 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer