Nikolai Lugansky - Rachmaninov en Schumanns Kinderszenen - Wereldpianisten

Nikolai Lugansky - Rachmaninov en Schumanns Kinderszenen - Wereldpianisten

Wereldpianisten '19/'20

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '19/'20:

Wereldpianisten '20/'21

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '20/'21:

LET OP: Het concert van Nikolai Lugansky is UITVERKOCHT. Wilt u toch genieten van Rachmaninovs pianomuziek? Kom dan luisteren naar meesterpianist Boris Giltburg. Op zaterdag 10 februari speelt hij Rachmaninovs 'Etudes-Tableaux', op. 39. Bestel kaarten.


Nikolai Lugansky

Wanneer Lugansky Rachmaninov speelt raken de recensenten enthousiast en het publiek buiten zinnen. Het geheim dat achter Lugansky’s spel schuilgaat is moeilijk te ontrafelen. Gelukkig is dat ook niet nodig, want je hoeft er alleen maar van te genieten. Laat je meevoeren naar de uitzinnige hoogten en de donkere diepten van Rachmaninovs weldadige muziek. Iets dat ook geldt voor muzikale poëzie van Schumanns ‘Kinderszenen’ en de ‘Humoreske’. Het is beslist geen toeval dat Lugansky uitgerekend deze twee romantische componisten in één programma samenbrengt.


Schumann en Rachmaninov

Robert Schumann kon als jongeman moeilijk kiezen tussen een loopbaan als schrijver of als musicus. Het werd uiteindelijk de muziek, maar de literatuur is nooit ver te zoeken. Zijn ‘Kinderszenen’ wilde Schumann oorspronkelijk ‘Kindergeschichten' (Kindervertellingen) noemen. En ‘Humoreske’ draagt dezelfde titel als de gelijknamige roman van Schumanns favoriete schrijver en tijdgenoot Jean Paul. Voor Rachmaninov vormde de schilderkunst een dankbare inspiratiebron. Of er aan zijn ‘Preludes’ directe schilderijen ten grondslag liggen, is niet bekend. Maar de muziek is beeldend genoeg om er je eigen voorstelling op los te laten.


Meesterpianist Nikolai Lugansky:
"In de voormalige Sovjet-Unie gold klassieke muziek nog als de allergrootste kunst. Maar tegenwoordig draait alles in Rusland alleen maar om geld. De toenemende desinteresse voor klassieke muziek is volgens mij óók een geldkwestie. Als je kinderen van twee jaar laat kiezen tussen een kamer met Mozart en een kamer met heavy metal, zal het overgrote deel voor Mozart kiezen."
(Lees het interview met Nikolai Luganksy.)

YouTube-tip


YouTube-tip - Lugansky aan een Bösendorfer Imperialklassiek piano Bösendorfer Imperial 290 Wereldpianisten vleugel Pianorecital Meesterpianist Sergej Rachmaninov Robert Schumann Sergei Rachmaninoff Kinderszenen Humoresque Preludes
zaterdag 13 januari 2018, 20:00 uur

Eigenlijk hoeft meesterpianist Nikolai Lugansky geen introductie. Zijn lijst met eerste prijzen is even lang als die van zijn gerenommeerde onderscheidingen. De internationale pers noemt hem nu al de belangrijkste pianist van zijn generatie. In de Edesche Concertzaal komt deze sympathieke grootmeester van de piano wel heel dichtbij. Met schijnbaar moeiteloos gemak schakelt hij tussen verbluffend virtuoze passages en ontroerende muzikale poëzie.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 13 januari 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer