Alexander Gavrylyuk - Bach, Chopin, Rachmaninov - Wereldpianisten

Alexander Gavrylyuk - Bach, Chopin, Rachmaninov - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Slavische meesters

Alexander Gavrylyuk is van alle markten thuis, maar muziek van de grote Russische meesters heeft een speciaal plekje in zijn hart. Een groot deel van het programma is dan ook gewijd aan muziek van Chopin en Rachmaninov. Internationaal maakte Gavrylyuk al grote indruk met uitvoeringen van de pianoconcerten van Rachmaninov. Met de solowerken van deze componist zal dat in de Edesche Concertzaal zeker opnieuw gebeuren.


Alexander Gavrylyuk

NRC Handelsblad schrijft: "Gavrylyuk is al jong een meesterpianist. Wie op deze leeftijd al zo superieur en waarachtig kan pianospelen, is geboren met de gave van de goddelijke concentratie. Hij lijkt van nature te beschikken over al die kwaliteiten die de beroemde violist Jascha Heifetz onontbeerlijk achtte voor een groot solist: de zenuwen van een stierenvechter, de spijsvertering van een boer, de vitaliteit van een bordeelhoudster, de tact van een diplomaat en de concentratie van een Tibetaanse monnik.”


Van Bach tot Rachmaninov

Het programma dat Alexander Gavrylyuk in Edesche Concertzaal speelt, vormt een mooie afspiegeling van de diversiteit van zijn repertoire. Het begint bij Bach: “Het fundament van het geweldige gebouw dat de klassieke muziek is”, vindt Gavrylyuk. Haydn vormt de volgende laag van het gebouw: “Fragiel en elegant.” Daarna volgen Chopin, Skrjabin en Rachmaninov. Ondanks de verschillende stijlen en periodes, ziet Gavrylyuk zijn programma als één geheel: “Het zijn voor mij verschillende hoofdstukken van eenzelfde verhaal. Het is één beeld.”


Rachmaninovs Tweede Pianosonate (versie 1931)

Sergej Rachmaninov was een levenslange twijfelaar die regelmatig zijn composities herzag. Zijn Eerste en Vierde Pianoconcert moesten eraan geloven. Ook over zijn robuuste Tweede Pianosonate (1913) was Rachmaninov onzeker. Is de tweede versie uit 1931, die Alexander Gavrylyuk speelt, nu echt zoveel beter? In ieder geval iets korter en misschien iets transparanter. Aan de intensiteit van het stuk veranderde niets en Rachmaninov hield de hartstocht en de passie intact, inclusief het zware klokgebeier waar de componist zo van hield.


Alexander Gavrylyuk: “Ik dien de muziek, niet mezelf”
“Hoe minder je met jezelf bezig bent, hoe beter de muziek tot zijn recht komt. Ik dien de muziek, niet mezelf of mijn eigen status. Het helpt dat ik nu twee kleine dochters heb. Dan ervaar je dat je zelf niet het centrum van het universum bent.” "
(Lees het interview met Alexander Gavrylyuk.)

Beluister Alexander Gavrylyuk in Rachmaninovs Prelude op. 32, nr. 12.

Joseph Haydn Aleksandr Skrjabin Ferruccio Busoni Johann Sebastian Bach Meesterpianist piano klassiek Bösendorfer Imperial 290 Wereldpianisten vleugel Pianorecital Sergej Rachmaninov Sergei Rachmaninoff Alexander Scriabin
donderdag 14 september 2017, 20:00 uur

Voor meesterpianist Alexander Gavrylyuk draait alles om de schoonheid van de muziek. “Geen andere kunst kan mensen zo diep ontroeren”, zei hij in NRC Handelsblad. En ontroeren doet Gavrylyuk. Of het nu gaat om muziek van Bach, Haydn of Chopin, of om de klankpoëzie van de grote Russen Rachmaninov en Skrjabin, elke noot is raak bij dit ongeëvenaarde pianofenomeen.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
donderdag 14 september 2017, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer